StoryEditor

Nemáte Windows? Na služby štátu zabudnite

30.07.2014, 00:00
E-Government

Chcete si cez internet otvoriť živnosť, založiť firmu alebo zverejniť povinný oznam o predaji pôdy na webe ministerstva pôdohospodárstva? Ak vlastníte počítač či tablet, ktorý beží na inom operačnom systéme ako Windows, tak na to zabudnite. Štát mešká so sprístupnením týchto služieb pre asi 20 percent používateľov internetu, ktorí nevyužívajú produkty od firmy Microsoft.

Súčasný stav je tak v rozpore s tým, čo v minulosti deklarovala prvá Ficova vláda. „Služby verejnej správy by nikdy nemali vyžadovať od verejnosti nákup alebo využitie systémov od špecifických dodávateľov. Znamenalo by to neprípustné štátom podporované budovanie monopolistického postavenia vybraných dodávateľov,“ píše sa v koncepcii využívania softvérových produktov vo verejnej správe z roku 2009.

Chýba softvér

Ministerstvo vnútra začalo v decembri minulého roka vydávať nové občianske preukazy s elektronickým čipom, bez ktorých nie je možné dostať sa k službám, do ktorých vývoja už štát investoval desiatky miliónov eur. Prístup k nim je možný po prihlásení sa do takzvanej dátovej schránky, ktorú má každý občan zriadenú od začiatku tohto roka na Ústrednom portáli verejnej správy. Tá vyzerá ako e-mail. Avšak kým do e-mailu sa prihlasujete menom a heslom, do schránky od štátu sa prihlasujete cez špeciálnu aplikáciu, ktorá overuje vašu elektronickú totožnosť.

Problém je v tom, že štát nateraz sprístupnil len softvér pre Windows, ktorý si nerozumie so systémami ako Linux či Mac OS X. Každá platforma preto potrebuje vlastný program. Dostupné mali byť už v decembri, neskôr sa hovorilo o júli tohto roka. Zdá sa však, že ani tento termín sa nepodarí dodržať. Dôvodom majú byť vysoké časové nároky spojené s dolaďovaním a testovaním aplikácií.

Zdĺhavé testovanie

„Ubezpečujeme všetkých klientov využívajúcich systémy Mac a Linux, že naším cieľom je v čo najkratšom čase sprístupniť bezproblémové a bezpečné využívanie aplikácií,“ reagovala Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby. Presný termín ich sprístupnenia však neuviedla.

Ako potvrdzuje bývalý šéf informatizácie na ministerstve financií Miloš Molnár, toto meškanie môže predstavovať pre štát aj právny problém. V súčasnosti sa totiž zrejme porušuje výnos o štandardoch, ktoré by mali spĺňať informačné systémy vo verejnej správe. V roku 2008 ho vydal rezort financií. Píše sa v ňom, že ak je funkčnosť webovej stránky dôležitá, tak nesmie byť viazaná na konkrétny operačný systém. To nespĺňa portál zverejňovania ponúk na predaj pôdy, ktorý prevádzkuje agrorezort. Ten, kto predáva roľu alebo lúku, má povinnosť zverejniť svoju ponuku na tomto portáli. Zákonnú povinnosť si však môžu splniť iba tí predajcovia, ktorí majú Windows.

01 - Modified: 2006-08-25 10:57:00 - Feat.: 0 - Title: Ford zvažuje možnosť vytvorenia aliancie s inými automobilkami
01 - Modified: 2023-02-07 17:06:24 - Feat.: - Title: Microsoft rozširuje vzdelávacie programy 02 - Modified: 2019-11-12 10:56:59 - Feat.: - Title: Kvíz, ktorý vás aj niečo užitočné naučí. Poznáte klávesové skratky? 03 - Modified: 2019-10-08 14:18:10 - Feat.: - Title: Chcete mať videá a fotky ako profík? Toto sú najnovšie technologické vychytávky 04 - Modified: 2018-07-26 08:06:00 - Feat.: - Title: Xbox umožnil hráčom vytvárať si vlastné dizajny pre herné konzoly 05 - Modified: 2018-02-02 21:38:30 - Feat.: - Title: Chceli opraviť katastrofálne chyby v procesoroch, situáciu sa im však podarilo ešte zhoršiť
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
13. máj 2024 19:39