StoryEditor

Sme v Las Vegas: Veľkú výstavu ovládol najmenší počítač

07.01.2014, 23:00
V Las Vegas sa začala najväčšia výstava elektroniky na svete – CES 2014, pozrite si, čo zatiaľ priniesla.

V americkom Las Vegas včera odštartoval sviatok pre nadšencov technologických noviniek. Svoje brány otvoril už 48. ročník výstavy pre tento rok.

1. Návrat formátu z kina

Najnovšie televízory od špičkových spoločností ukazujú, že sa na obraz v obývačkách budeme pozerať rovnako ako v kine. A teda so špeciálnym pomerom strán 21:9 a navyše na zakrivených obrazovkách. „Je to úplne nový level obrazovej kvality,“ uviedla spoločnosť LG pri predstavení jej nového „super“ televízora s 267-centimetrovou, mierne zakrivenou obrazovkou. Divák by tak mal pri sledovaní filmov mať na domáce pomery omnoho kvalitnejší a intenzívnejší zážitok. Novinky od LG navyše dostali nový operačný systém, ktorý urýchli prácu s doteraz pomalými smart televízormi. Do popredia sa dostáva aj technológia OLED, ktorá posúva vlastnosti obrazovky na dokonalé zobrazovanie čiernej či výborný kontrast.
 


2. Počítače budeme nosiť aj na sebe

Trend stále nových a dokonalejších pomocníkov, ktorých si môžete obliecť alebo dať na seba, je na vzostupe. Okrem mnohých smart hodiniek sa tu objavili špeciálne plavecké okuliare, ktoré ukazujú používateľovi napríklad jeho pulz a čas. Francúzsky výrobca Netatmo tu zas ukázal unikátny náramok s názvom Juna. Ten sleduje, ako dlho je vaše telo vystavené slnečnému žiareniu a cez telefón vám radí, kedy je vaša pokožka už v nebezpečí. Expanziu v tomto odvetví posilní aj americký výrobca mikroprocesorov Intel, ktorý predstavil jeden z najmenších počítačov na svete vo veľkosti pamäťovej SD karty.

3. So smartfónom bude komunikovať všetko

Predstavte si, že zubná kefka posúdi, ako kvalitne ste si umyli zuby. Rovnako vám špeciálny teplomer napovie, na akú chorobu môžete trpieť. Už aj do úplne bežných a menej zaujímavých produktov sa dostali mikroprocesory. Rovnako sa tu objavil zámok, ktorý viete programovať na diaľku. CES ukazuje, že o pár rokov bude s vami cez internet a smartfón komunikovať bezdrôtovo množstvo obyčajných predmetov. Objavil sa tu aj špeciálny súbor Aura, ktorý sleduje, aký máte spánok, a podľa toho kontroluje farbu a intenzitu svetla pri vás. Systém by mal zaručiť, že sa vyspíte lepšie. Samozrejmosťou je komunikácia s telefónom, ktorý ukáže, ako ste cez noc spali.

4. Automobily novej generácie

Zabudnite na zastarané, pomalé či veľmi zle zvládnuté používateľské prostredia v automobile. Google má najväčší potenciál všetko zmeniť. Spoločnosť oznámila, že v spolupráci s výrobcom čipov Nvidia bude pripravovať systém pre General Motors, Audi, Hondu a Hyundai. Automobilky založili spolu s technologickými spoločnosťami vlastnú alianciu. Obdobný záujem nikto neočakával. „Otvorený model vývoja a spoločná platforma umožnia automobilkám ľahšie priviesť najmodernejšie technológie pre vodičov. Rovnako chceme, aby boli technológie v aute bezpečnejšie a intuitívnejšie,“ uvádza sa v stanovisku Open Auto Alliance.

Google však nie je jediný, koho zaujíma tento segment. Rovnako aj Apple začal pracovať na integrovaní svojho iOS do vozidiel.

5. Revolúcia vo výkone mobilov

Spoločnosť Nvidia ukázala na výstave CES prvý 192-jadrový procesor. „Preniesli sme mobilnú platformu, ako smartfóny či tablety, a rovnakú úroveň, akú dosahujú počítače,“ uvádza výrobca. Nový čip dostal názov Tegra K1 a bude sa vyrábať v rôznych verziách. Posunie však možnosti mobilov na úroveň počítačov. „Je to najlepšia architektúra čipu, akú sme kedy vytvorili,“ komentoval výkonný riaditeľ Nvidie Len-Hsun Huang. Je zrejmé, že Nvidia sa začala viac zameriavať na rozrastajúci sa mobilný segment. Nový čip dokáže spracúvať fotorealistické scény v hrách a objaví sa aj v automobiloch. Nvidia tak uzatvorila partnerstvo s BMW, Teslou či Audi.

Cestu redaktorovi do Las Vegas hradila spoločnosť Telefonica Slovakia

01 - Modified: 2005-11-24 06:00:00 - Feat.: 0 - Title: Futbal-LM: Vodafone sponzorom LM od budúcej sezóny spolu so Sony a Heineken
01 - Modified: 2024-05-02 11:44:36 - Feat.: - Title: Sulík v Dubaji varil halušky, teraz štafetu preberá Dankovo ministerstvo. Osaka má byť ešte drahšia 02 - Modified: 2024-04-29 11:03:04 - Feat.: - Title: Výstava "Momenty, svetlá a tiene" nesie výrazné umelecké posolstvo 03 - Modified: 2024-01-25 12:08:27 - Feat.: - Title: Celebrity sa stali krstní rodičia netradičným spôsobom. Na východe si podelili nevyčísliteľné kúsky! 04 - Modified: 2024-01-17 08:52:53 - Feat.: - Title: Vizuálna správa o spoločnosti, ktorá oplýva peknými obrázkami, ale stráca pôdu pod nohami 05 - Modified: 2023-11-26 12:04:01 - Feat.: - Title: FOTO Autonómne vlaky či luxusné autá poháňané umelou inteligenciou. Českí a slovenskí študenti predstavili v Prahe budúcnosť dopravy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 00:56