StoryEditor

V záväzkoch voči Kia bude Slovensko asi meškať

02.08.2004, 00:00
Za ohrozenie investície Hyundai/Kia s hrozbou vyplatenia náhrady škody označil minister hospodárstva Pavol Rusko postup, na ktorý pristúpil v piatok na rokovaní so zástupcami vlastníkov pozemkov a starostami obcí, kde sa má automobilka stavať. "Nedohodli sme sa," konštatoval šéf petičného výboru v Tepličke nad Váhom Dušan Mikulík.

"Pretože ešte nie je vydané územné rozhodnutie, pozemky nemožno hodnotiť ako stavebné, stretneme sa až po vydaní územného rozhodnutia. Petičný výbor potom vyberie organizáciu, ktorá vypracuje znalecké posudky už na stavebné pozemky," dodal Mikulík s tým, že bude vplývať na občanov, aby dovtedy pôdu nepredávali. Ani cenu, ktorú vypracujú noví znalci, sa však zástupcovia vlastníkov nezaviazali akceptovať. "Uvidíme, aká to bude cena, či nebude pod 200 korún," povedal Mikulík. Generálny manažér projektu Hyundai/Kia Stanislav Vinc nevylúčil, že môže byť blízka dnešnej ponúkanej cene 103 až 146 korún za štvorcový meter. Ak by sa dokázalo, že hodnota pozemku je vyššia ako v predpokladoch zmluvy, budú sa musieť o to krátiť iné zložky štátnej pomoci pre investora, lebo nesmie presiahnuť 15 percent jeho nákladov na investíciu.
Minister predstavil aj všetkých troch znalcov, ktorí posudky na 12-tisíc strán pripravovali. Postup, pri ktorom by sa vykupovali pozemky až po preklasifikovaní na stavebné a ich novom posúdení, čo môže byť o niekoľko desiatok až stoviek miliónov korún drahšie, musí podľa Ruska najskôr odsúhlasiť vláda. Zrejme by sa museli doplatiť peniaze aj majiteľom pozemkov, ktorí ich už predali. Štát by to podľa neho stálo potom asi o 500 miliónov viac. "Štát im z peňazí daňových poplatníkov investuje do premeny ornej pôdy na stavený pozemok, zaplatí projektovú dokumentáciu a prípravu pôdy, zvýši jej hodnotu a potom sa všetci poskladáme na to, aby sme ju od vlastníkov takto zhodnotenú za drahšie vykúpili," ilustroval situáciu Rusko.
Podľa Mikulíka konkurzný správca v Tepličke nad Váhom predával tohto roku dve parcely po vyše päťtisíc a šesťtisíc korún za štvorcový meter a v závere minulého roka po 614 korún, čo Ústav stavebného inžinierstva pri vypracúvaní znaleckých posudkov vraj nevzal do úvahy, keďže vychádzal z údajov o trhových cenách z rokov 2000 - 2002. Mikulík nepopiera, že v súčasnosti platí družstvo majiteľom pôdy za jej prenájom dva - tri haliere ročne.
Podľa Vinca územné rozhodnutie možno očakávať najskôr po 25. auguste. Dovtedy sa búdú pozemky vykupovať iba od vlastníkov, ktorí o to prejavia záujem. Pred vydaním územného rozhodnutia nemožno pôdu ani začať vyvlastňovať. "Nechcem ísť cestou vyvlastňovania, lebo to by celý projekt zdržalo ešte viac," dodal Rusko.
Slovensko sa v investičnej zmluve zaviazalo zmeniť pozemky z poľnohospodárskych na stavebné do 30. júna a zabezpečiť plné vlastnícke právo k pozemkom, ako i dokončenie ich úpravy a infraštruktúry do 31. augusta. Zmluva zdôrazňuje, že za podstatné náležitosti sa považujú všetky dátumy a časové lehoty, ktoré sú v nej uvedené. Pri ich nedodržaní sa Slovensko zaviazalo, že uhradí všetky straty.

Na post personálneho riaditeľa chcú Slováka
Juhokórejská automobilka Kia Motors začína v týchto dňoch nábor prvých zamestnancov do riadiaciach a administratívnych pozícií pre závod pri Žiline. Podľa inzerátu, ktorý spoločnosť zverejnila v piatok v tlači, hľadá automobilka pre žilinský projekt ľudí na post personálneho riaditeľa, tajomníka prezidenta slovenskej spoločnosti, asistenta manažéra výroby, asistenta riaditeľa nákupu a obstarávania, ďalej stavebných inžinierov a IT-manažérov. (TASR)

01 - Modified: 2002-12-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Hrozí nám život bez halierov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 03:01