StoryEditor

Namiesto dovolenky školenia

26.09.2007, 00:00

Novela Zákonníka práce pripravila "horúce leto" tým, ktorých sa jeho nové ustanovenia týkajú najviac. Septembrový termín vstupu zákona do platnosti ich prinútil venovať dovolenkovú sezónu zmenám, vyplývajúcim z jeho nových ustanovení.
"Dopátrať sa k serióznemu výkladu 150 novelizačných bodov nie je jednoduché," potvrdzuje predseda OZ Chémia Juraj Blahák. "S príslušnými školeniami sme museli začať v dostatočnom predstihu," dodáva.
Konfederácia odborových zväzov odštartovala sériu seminárov v jednotlivých regiónoch. "Vyhodnocuje ich právna komisia zložená z právnikov jednotlivých odborových zväzov," informoval jej hovorca Ľubomír Čierny. "V spolupráci s ministerstvom práce si vyjasňujeme a zlaďujeme výklady nových ustanovení," dopĺňa členka komisie, právnička Zdena Dvoranová.
Významne zasiahol Zákonník práce do života aj menším zamestnávateľom. Strategické podniky boli pripravené lepšie. Podľa slov väčšiny z nich "značnú časť nových úprav obsahujú ich kolektívne zmluvy už dlhšiu dobu".
Nové úpravy si musia postupne osvojovať aj inštitúcie, ktorých úlohou je dohliadať na uplatňovanie nového Zákonníka práce v každodennej praxi. "Zabezpečili sme vzdelávanie našich zamestnancov k predmetným zmenám. Niektoré nové požiadavky, napríklad normovanie práce, sa premietli aj do nových pracovných postupov pri výkone inšpekcie práce," informovala hovorkyňa Národného inšpektorátu práce Slavěna Vorobelová.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
01. máj 2024 15:21