StoryEditor

Brusel chce internet cez satelit

28.08.2007, 00:00
Telefonovanie, televíziu ale aj internet cez satelit by mali byť čoskoro prístupné pre širokú verejnosť. Umožniť by to mala nová služba, ktorú plánuje zaviesť Európska komisia.

Telefonovanie, televíziu ale aj internet cez satelit by mali byť čoskoro prístupné pre širokú verejnosť. Umožniť by to mala nová služba, ktorú plánuje zaviesť Európska komisia. "Mobilné satelitné služby prinášajú nové možnosti v oblasti elektronických komunikácií. To všetko prostredníctvom satelitných technológií relatívne nezávislých od existujúcej infraštruktúry," informuje Eva Benešová z odboru komunikácie ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií.
Vôľa jednotného trhu
Podľa samotného návrhu sa Európska komisia stane koordinátorom výberu budúcich operátorov, čím sa predíde schvaľovaciemu procesu v každej krajine únie. "Pôjde tak o jednotný trh pre mobilné satelitné technológie a zároveň sa zavedie jednotný postup pre všetkých 27 štátov," hovorí Benešová.
Komisia očakáva, že ak samotní ministri telekomunikácií krajín EÚ a Európsky parlament schvália plán v budúcom roku, satelitné spoločnosti by mohli byť vybrané v roku 2009. "Vytvorením podmienok na jednotnom trhu komisia zmaximalizuje potenciál tohto trhu, pričom budú mať z toho prospech firmy i spotrebitelia," píše sa v správe komisie.
Pokryje nepokryté
Výhodou mobilnej služby cez satelit je práve možnosť využívať širokopásmový internet aj v odľahlých oblastiach, v ktorých to bolo doteraz nemožné. "Tento spôsob komunikácie sa využíva najmä v ťažko dostupných oblastiach, kde bežný operátor svoje služby vôbec neponúka, alebo ponúka len minimálne. Tiež bude možnosť bez problémov prenášať aj veľké množstvo dát," povedala pre HN Ivica Hricová, PR manažérka Slovanetu.
"Relatívna nezávislosť tejto technológie ju predurčuje na využitie napríklad aj pri civilnej ochrane obyvateľstva, pri odstraňovaní následkov prírodných katastrof alebo iných mimoriadnych udalostí," dodáva Benešová.
Hrozba v cene
Ak sa predkladaný návrh stane realitou, zavádzanie novej technológie bude veľkou príležitosťou pre investorov či operátorov zapojiť sa do budovania a zároveň prevádzkovania satelitnej infraštruktúry. Súčasne sa môžu tešiť ľudia, ktorí sú stále na cestách. "Oceniť by takéto služby mohli najskôr cestujúci obchodníci, manažéri či študenti na internátoch," tvrdí hovorkyňa Slovak Telekomu Jana Burdová. Na uverejnenie cien za využívanie satelitnej siete si musíme počkať. "Jediná hrozba z implementácie takejto technológie môže byť v cene. Predpokladáme, že stabilita služby bude veľmi náchylná na atmosférické javy," povedala Burdová. Kedy budeme môcť začať používať novodobú komunikáciu, závisí od formy a priebehu výberového konania a zvolenej technológie.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 22:23