StoryEditor

Celkové výdavky na IT v SR v tomto roku dosiahnu 37 miliárd Sk

21.10.2007, 15:00
Autor:
TASRTASR

Trh s informačnými technológiami (IT) na Slovensku odráža profil rozvíjajúcej sa ekonomiky, pričom 51 % všetkých investícií v tomto sektore sa týka hardvéru a iba 17 % softvéru. Ako vyplýva zo štúdie spoločnosti IDC, výdavky na IT v SR predstavujú menej ako 2,1 %, zatiaľ čo svetový priemer predstavuje 2,5 %.

Celkové výdavky na IT v SR podľa štúdie dosiahnu v tomto roku 37 miliárd Sk a v rokoch 2007-2011 vzrastú každoročne o 10,1 %. Výdavky na softvér majú ročne vzrásť o 12,8 %.

Hoci výdavky na softvér predstavujú malé percento, zamestnanosť v softvérovej oblasti na Slovensku bude v roku 2007 predstavovať takmer 46 % celkovej zamestnanosti v informačných technológiách, kde pracuje zhruba 50 500 zamestnancov. IDC odhaduje, že investície v IT sa na Slovensku na budúci rok vyšplhajú na takmer 41,2 miliardy Sk.

V štúdii, ktorú dala vypracovať americká spoločnosť Microsoft, sa uvádza podiel spoločností, ktoré pôsobia v aplikačnom prostredí Microsoft, na zárobkoch v sektore IT na Slovensku. Myslia sa tým spoločnosti predávajúce produkty, ktoré "bežia" s alebo na softvére od Microsoftu, alebo spoločnosti distribuujúce softvér od Micorosoftu a poskytujúce zodpovedajúce služby k nemu. Štúdia IDC odhaduje, že tieto spoločnosti (Microsoft ecosystem) v tomto roku dosiahnu výnosy vo výške 15,4 miliardy Sk.

Na každý dolár alebo jednu SKK výnosov Microsoftu na Slovensku pripadá 11,90 USD/SKK z výnosov generovaných ostatnými spoločnosťami pôsobiacimi v aplikačnom prostredí Microsoft. Tieto výnosy sú motorom budúcich investícií v sektore IT na Slovensku, uvádza sa v štúdii. Investície ekosystému Microsoftu, vrátane infraštruktúry, personálu, marketingu a rozvoja, na budúci rok dosiahnu 3,2 miliardy Sk.

Informovala o tom spoločnosť IDC.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. máj 2024 09:17