StoryEditor

Svojich dosadili, kde sa dalo

Snástupom novej vlády prichádzajú vždy ruka v ruke personálne výmeny na dôležitých postoch štátnej správy. Zmeny po minuloročných voľbách boli o to výraznejšie, keďže sa moci ujala predtým opozičná strana Smer-sociálna demokracia na čele s Robertom Ficom. S koaličnými partnermi si rozdelili posty na najvyšších úrovniach, ale aj niekoľko stoviek miest na krajských a obvodných úradoch. Prideľovanie miest v regiónoch medzi jednotlivé koaličné strany sa dialo podľa vopred dohodnutého kľúča zohľadňujúceho volebné výsledky -- v každom z ôsmich krajov Slovenska mal prevahu Ficov Smer.
Veľké "upratovanie"
Potrebu dosadenia "spoľahlivých ľudí" výstižne vyjadrila poslankyňa SNS Marta Dambroská, keď presadila, aby politickí nominanti mali od júla voľnejšie ruky pri odvolávaní svojich podriadených. Hovorila o tom, že keď majú plniť vládny program, musia mať na určitých postoch svojich ľudí. "Predsa nominanti SMK alebo SDKÚ nebudú plniť náš volebný program." Práve SNS totiž prekážalo, že na mnohých úradoch, najmä v Nitrianskom kraji, zostávajú stúpenci SMK z čias minulej vlády, a nie je možné ich odvolať. Aj Mečiarova ĽS-HZDS zvykla kritizovať, že výmeny ľudí v regiónoch prebiehajú pomaly a nie celkom podľa jej predstáv.
Väčšiu nespokojnosť s rozdeľovaním postov v rámci koalície prejavili menší Ficovi partneri len nedávno. Po spoločnom obede Jána Slotu s Vladimírom Mečiarom, Slota zverejnil požiadavku oboch na ďalšie ministerstvo. Cítili sa totiž ukrivdení, keď Smer má vzhľadom na počet poslaneckých mandátov oveľa viac ministrov. Fico však tieto požiadavky rýchlo "uhasil" tým, že Slota aj Mečiar s takým rozložením síl pri podpise koaličnej zmluvy súhlasili.
Boj o ceny
V uplynulom roku rezonovala aj snaha vlády posilniť svoje pozície v energetike. V prvom roku po voľbách prostredníctvom svojich ministerstiev či Fondu národného majetku vymenila starých a dosadila svojich nových ľudí na miesta v predstavenstvách a dozorných radách všetkých podnikov, kde má štát majetkové zastúpenie.
Aby vláda získala lepšiu kontrolu nad cenotvorbou energií, novelou regulačného zákona zmenila právomoci Úradu pre reguláciu sieťových odvetví. Súčasťou novely bola aj výmena šesťčlennej regulačnej rady. Od mája sedia na svojich stoličkách noví regulátori, ktorí sú nominantmi vlády a koaličnej väčšiny v parlamente.
Veľmi vhod prišlo politikom Bruselom požadované rozdelenie elektrických rozvodných spoločností na matky a dcéry. Od júla sa tak vytvoria štyri dcérske spoločnosti troch distribučných firiem. O rozdelení moci v nich predstavitelia štátu a zahraničných akcionárov tvrdo rokovali takmer celý rok. Podarilo sa im dosiahnuť, že v predstavenstvách budú namiesto po jednom sedieť vždy dvaja predstavitelia štátu, v každej dcérskej spoločnosti nájde uplatnenie ďalších päť nominantov vládnych strán v dozorných radách.
Rezešovo echo
Azda najviac medializovanou výmenou ľudí bol prípad ropného prepravcu Transpetrol. Štát tu vymenil dvoch ľudí v predstavenstve a piatich v dozornej rade -- na posty sa dostali aj ľudia blízki vrcholným politikom a podnikateľom nakloneným vládnym stranám, okrem iných aj syn bývalého majiteľa VSŽ Július Rezeš.
Ľudia blízki Rezešovi, ale aj iným privatizérom z čias Mečiarových vlád 90. rokov, sedia od februára aj v predstavenstvách a dozorných radách Slovenského plynárenského priemyslu a jeho dcér. Najmenej priestoru má štát v Slovenských elektrárňach, kde talianskemu Enelu patrí 66 percent firmy. Vláda tu má dosah na dve miesta v predstavenstve a dve v dozornej rade.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
30. apríl 2024 13:01