StoryEditor

Zníženie diskontnej sazdby Fedu neodstránilo neistoty na burzách

19.08.2007, 14:13
Autor:
TASRTASR

Zníženie diskontnej sadzby Fedom, americkou centrálnou bankou, by malo v budúcom týždni stabilizovať kurzy na akciových trhoch. Uviedol to nemecký denník Financial Times Deutschland v komentári k piatkovému zníženiu diskontnej sadzby Fedu zo 6,25 na 5,75 %. Dodal však, že eufória po nečakanom kroku rýchlo odznela. Úvahy účastníkov trhov sa zmietajú v neistotách.

Burziáni na celom svete hovoria o rozhodnutí Fedu ako o správnom, lebo prispeje k tomu, že na trh príde viac likvidity. Koniec neistoty na ňom však nepredpovedá ani jedna stratégia. "Ak časť trhu, akou sú hypotéky osobám s nedostatočným príjmom, uvoľní takú (ničivú) silu, potom to zneistí aj reálnu ekonomiku. Preto je rozhodnutie Fedu celkom správne, aj keď v tejto fáze môže viesť prirodzene k rastu inflácie."

"Podľa môjho názoru," povedal stratég a zakladateľ nezávislej analytickej firmy FAP Economics Robert Brusca, "už dlhší čas nejde o krízu hypotekárnych ústavov, ktoré požičiavali peniaze nesolventným zákazníkom. Je to ako snehová guľa, ktorá sa zmenila na lavínu. Pribúdajú ďalšie indikátory, ktoré upozorňujú na vážnosť situácie." Sú to údaje zo sektora nehnuteľností a údaje o vývoji konjunktúry.

Analytici veľkobanky HSBC napísali, že účastníci trhu v minulom týždni prirovnávali terajšiu situáciu k finančnej kríze v roku 1998, keď skrachoval súkromný investičný fond LTCM. "Väčšina z tých ľudí, ktorí zažili udalosti spred deviatich rokov, tvrdia, že sa kríza LTCM v porovnaní s možnosťou znehodnotenia kapitálu v súčasnosti podobá skôr prechádzke parkom."

Analytici vysvetľujú silný rast kurzov na burzách, ku ktorému došlo v piatok, nie tým, že sa situácia stabilizovala, ale tým, že investori, ktorí vsádzali na pokles kurzov, museli prejsť k opačnej tendencii. Podľa analytika cenných papierov nemeckej krajinskej banky Bádenska-Württemberska Steffena Neumanna je dôležité, že teraz je znovu likvidita na trhu. Ale prudké pohyby akcií sa v budúcom období budú diať mimo reality sveta. Akciové kurzy aj v budúcich dňoch sa budú stanovať "bruchom a nie hlavou". Akciový analytik súkromnej banke M.M.Warburg Carsten Klude dodáva, že "psychologicky motivované pohyby akciových kurzov sa dajú len veľmi ťažko prognózovať. V takejto atmosfére sa fakticky nepodarí dosiahnuť ciele, ktoré sa pokladali ešte pred niekoľkými dňami za platné".

Informoval o tom nemecký denník Financial Times Deutschland.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
21. máj 2024 16:27