StoryEditor

Najväčším českým obchodníkom so zbraňami rastú tržby

26.11.2007, 10:29
Autor:
TASRTASR

Najväčším českým obchodníkom so zbraňami a vojenským materiálom Omnipolu a MPI Group vzrástli v minulom roku tržby. Ich značnú časť tvoril vývoz tohto tovaru do zahraničia. Naopak, firmám Thomas CZ a PAMCO INT. vlani tržby aj zisk klesli. České firmy vlani podľa údajov ministerstva zahraničia vyviezli najviac zbraní za ostatných 9 rokov.
Omnipol vlani zvýšil tržby o 36 % na 1,5 miliardy Kč, v prepočte 1,8 miliardy Sk, zisk sa mu v porovnaní s predchádzajúcim rokom nezmenil.
Generálny riaditeľ Omnipolu Michal Hron vo výročnej správe uviedol, že tržby sa vlani zvýšili napriek posilňujúcej korune a rastúcej konkurencie na svetovom trhu s vojenským materiálom.
Slabší rok mala vlani firma Thomas CZ, ktorej tržby sa medziročne znížili o 233,8 milióna na 87,3 milióna Kč. Spoločnosť sa zameriava aj na predaj pozemnej a leteckej techniky, zbraní, munície a ďalšieho vojenského materiálu vyradeného zo zásob českej armády.
České podniky vlani exportovali predovšetkým tanky, obrnené a iné vozidlá a ich špeciálne konštruované súčasti, ktoré tvorili 34 % celkového vývozu. Polovica exportu mieri do Európy, do Severnej Ameriky ide 15 %.
Celkový export vojenského materiálu vzrástol o 6 % na zhruba 2,5 miliardy Kč. Oproti tomu dovoz zbraní do Česka sa vlani výrazne znížil asi na 2,5 miliardy Kč z rekordných 19,4 miliardy Kč v roku 2005.
Informoval o tom český denník Hospodářské noviny.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 10:35