StoryEditor

Merrill Lynch očakáva pomoc od singapurského fondu

22.12.2007, 07:17
Autor:
TASRTASR
Rovnako ako iné banky vo svete, ktoré postihli dôsledky americkej hypotekárnej krízy, je na externú pomoc odkázaná aj veľkobanka Merrill Lynch.

Podľa správ v amerických médiách banka rokuje so štátnym singapurským fondom Temasek o kapitálovej injekcii 5 miliárd USD, v prepočte vyše 112 miliárd SKK.

Merrill Lynch, banka na newyorskom Wall Street, zrejme bude musieť v dôsledku zlých investícií do cenných papierov amerických hypotekárnych ústavov odpísať dvojnásobok pôvodne predpokladanej sumy, teda 16 miliárd USD. V 3. štvrťroku ich už odpísala takmer za 8 miliárd USD.

Ak by sa tieto prognózy analytikov splnili, potom by bola Merrill Lynch bankou, ktorú kríza hypotekárneho trhu postihla na svete najsilnejšie.

V minulých týždňoch si veľkobanky UBS, Citigroup a iné banky posilnili svoj kapitál prevodmi miliárd dolárov zo štátnych fondov Singapuru, Číny a arabského sveta. Fondy, ktoré sú závislé na vládach, sa tak stali veľkoakcionármi významných bánk a ich podiel v nich sa vyšplhal na takmer 10 %.

Informovala o tom agentúra DPA.
(1 USD = 22,427 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
22. máj 2024 06:57