StoryEditor

Nezamestnanosť je na novom minime

20.11.2007, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Miera nezamestnanosti na Slovensku v októbri klesla na nové historické minimum 7,92 percenta zo septembrových 8,3 percenta. Po prvý raz sa tak dostala pod úroveň ôsmich percent. V porovnaní s vlaňajším októbrom sa miera nezamestnanosti znížila o 1,35 percentuálneho bodu. Včera o tom informovalo Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny. Väčšina úradov práce predpokladá, že v novembri počet ľudí bez práce mierne stúpne hlavne pre ukončenie viacerých sezónnych prác.
Nezamestnanosť klesla celoplošne
Miera nezamestnanosti sa v desiatom mesiaci znížila vo všetkých ôsmich krajoch. Najrýchlejšie klesala v Nitrianskom kraji, kde sa znížila o 0,49 percentuálneho bodu. Najvyššia miera nezamestnanosti zostala tradične na juhu stredného Slovenska v regióne Rimavskej Soboty (27,34 percenta) a v okolí Revúcej a Veľkého Krtíša; najnižšia bola v hlavnom meste. "Úrady práce dostali k dispozícii u rozhodujúcich zamestnávateľov v regiónoch voľné pracovné miesta, ktoré potrebovali obsadiť," komentoval na tlačovej besede októbrový vývoj na trhu práce riaditeľ ústredia práce Ján Sihelský.
Sezónne práce
Podľa Sihelského k poklesu miery nezamestnanosti na nové minimum prispelo aj priaznivé počasie pre výkon sezónnych prác a menší prítok absolventov do evidencií úradov práce v porovnaní so septembrom. Počet ľudí v evidencii úradov práce, ktorí mohli ihneď nastúpiť do zamestnania, sa počas desiateho mesiaca znížil o 9 902 na 206 071 osôb. Oproti októbru 2006 počet nezamestnaných klesol o 31 073 osôb, teda o 13,1 percenta. Väčšina úradov práce podľa Sihelského predpokladá, že počas novembra v ich štatistikách počet ľudí bez práce mierne stúpne. Znížiť by sa mohla hlavne ponuka pracovných príležitostí pre sezónne práce, ktoré zvyknú vykonávať menej kvalifikovaní pracovníci. Počas desiateho mesiaca klesol počet voľných pracovných miest, ktoré evidujú úrady práce, o viac ako 2 000 na 27 375. Najpočetnejšiu skupinu v štatistikách tvorili naďalej dlhodobo nezamestnaní, medzi ktorých sa zaraďovala vyše polovica uchádzačov o zamestnanie. Podiel absolventov sa znížil na 6,8 percenta (zhruba 16 500 ľudí) zo septembrových takmer ôsmich percent. Priemerná dĺžka evidencie v októbri dosiahla 10,61 mesiaca. Vyššie údaje o nezamestnanosti vykazuje iná metodika Štatistického úradu, ktorý používa výberové zisťovanie. Podľa posledných údajov úradu miera nezamestnanosti v druhom štvrťroku klesla na 11,1 percenta. Bola tak najnižšia od konca roka 1996.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 02:47