StoryEditor

Elektrina zdražie, plyn nie

30.11.2007, 10:18
Autor:
TASRTASR
Priemerné ceny energií od 1. januára budúceho roka porastú o 2,86 %. Na dnešnej tlačovej konferencii to po mimoriadnom rokovaní vlády prezentoval minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek.

Elektrina budúci rok zdražie. Priemerné zdraženie regulačný úrad vyčíslil na 2,8 percenta. Pre priemernú sídliskovú domácnosť by to mohlo znamenať, že ročne zaplatí o 300 až 400 korún viac. Domácnosti, ktoré elektrinou aj kúria, si musia pripraviť na budúci rok o niekoľko tisícok viac. Ceny plynu zostávajú zatiaľ bez zmeny a o cenách vodného sa stočného sa rozhodne v najbližších týždňoch.

Najviac doplatia Stredoslováci

Zvýšenie cien sa bude líšiť podľa zvolenej odberateľskej tarify a od dodávateľa služieb. Najviac si priplatia Stredoslováci. Spoločnosť Stredoslovenská energetika totiž zvýši ceny v priemere o 3,85 percenta. Obyvatelia hlavného mesta a západu krajiny sa musia pripraviť na zdraženie 1,95 percenta oproti súčasnosti. „Východoslovenská distribučná uplatní na rok 2008 oproti roku 2007 priemerné navýšenie cien o 3,15 percenta za všetky účtované tarify a sadzby,“ dodal hovorca Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Miroslav Lupták.

Dôvodom zvýšenia cien je postupné odstavovanie starších elektrární v Európe i u nás, ktorý vedie k nedostatku elektriny. Samotná komodita, ktorá z konečnej ceny tvorí asi 40 percent, medziročne zdražela o štvrtinu. Dnes zverejnené ceny sú výsledkom rokovaní.

Ceny plynu nevzrastú

Ľudia, ktorí kúria plynom, majú dôvod na radosť. Od nového roka sa im už druhýkrát po sebe ceny plynu nezvýšia, a to aj napriek tomu, že ceny ropy na svetových trhoch sú takmer dvojnásobné ako vlani o takomto čase. Dôvodom je výhodný kurz dolára voči korune, čo zlacňuje nákupy komodity od Rusov. Nedá sa však vylúčiť, že sa ceny budú meniť v priebehu roka, v prípade nepriaznivého vývoja cien ropy či dolára voči korune.

Regulačný úrad zatiaľ nezverejnil budúcoročné ceny vody a stočného. Medzi úradom a jednotlivými vodárňami šete stále prebiehajú rokovania o niektorých nákladových a odpisových položkách. „Predpokladám, že nové ceny budú známe v priebehu 10 až 14 dní,“ povedal minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek.

Zvýšenie cien

Elektrina
ZSE 1,95%
SSE 3,84%
VSE 3,15%
Priemer 2,86%

Plyn 0%

Zdroj: ÚRSO
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 12:29