StoryEditor

V práci potrebujem komunikovať

21.08.2007, 00:00
Deň so šéfkou PR agentúry Michaelou Benedigovou.

Podľa vlastných slov má dve deti -- syna Dávida a "firmu". Napriek tomu, že už vyše desaťročia je úspešná biznismenka s množstvom obchodných partnerov a veľkou zodpovednosťou, snaží sa netráviť všetok svoj čas v práci, ale venovať sa aj koníčkom, ako je bicyklovanie či cestovanie. HN strávili deň so šéfkou a spolumajiteľkou public relations agentúry SeeSame Communication Experts, bývalého Interelu, Michaelou Benedigovou.
9.00 hod. Čo píšu v novinách?
Počas roka musí vstávať o siedmej a syna stredoškoláka podľa vlastných slov doslova vytiahnuť z postele. Cez letné prázdniny si dopraje spánok do ôsmej. To však nie je prípad dnešného dňa -- už o pol ôsmej ráno ju zobudil telefón v súvislosti s informačnou kampaňou, na ktorej pracujú.
Keď sme prišli na dohodnutú deviatu hodinu, bola už ponorená do práce -- študovala monitoringy mediálnych výstupov z predchádzajúceho dňa. "Zaujíma ma, ako médiá uchopili aktuálne témy. Od toho sa často odvíja aj naša práca počas dňa. Okrem toho si na internete prebehnem SME, Pravdu, Hospodárske noviny aj Trend," hovorí. Čítanie jej obvykle zaberie asi tri štvrte hodiny, bez neho sa nemôže pohnúť ďalej.
Na rade je podpisovanie dokumentov, na stole ju už čaká podpisová kniha. "Nepoužívam ju preto, že by som si na tento starý zvyk potrpela, ale jednoducho preto, že mám na stole toľko papierov, že by som tie určené na podpis mohla prehliadnuť," hovorí Benedigová.
9.50 hod. Zabiť trému pred kamerou
O tomto čase obvykle prichádza na rad príprava ponúk pre existujúcich či nových klientov. Dnes je na programe príprava média tréningu pre topmanažment jednej farmaceutickej spoločnosti. Musí si k tomu preštudovať špecifický monitoring mediálnych výstupov o spoločnosti, pripraviť konkrétne témy, na ktoré musia topmanažéri poznať odpovede a musia vedieť vhodne zareagovať. Manažment spoločnosti má prísť do priestorov agentúry na budúci týždeň, kde ich naučia, ako formulovať komunikačné posolstvo, ale aj ako zvládnuť stres z rozhovoru pred kamerou.
Počas prípravy ju trikrát vyrušia kolegovia, ktorí potrebujú poradiť pri svojich projektoch. "V práci potrebujem komunikovať. Moji kolegovia vedia, že nemôžu čakať, kým budem voľná, ale jednoducho musia vtrhnúť do kancelárie, lebo potom ma už nezastihnú," vysvetľuje. Preto sa práca na prípravách tréningu natiahne až do dvanástej -- času obeda.
12.12 hod. Ryba na pomarančoch
"Priznám sa, že nie každý deň mám čas na obed. Ak si ho nájdem a nie som na pracovnom obede s klientmi, chodím do čínskej reštaurácie pod oknami kancelárie," hovorí Benedigová. Dnes si dáva obľúbené jedlo, rybu na pomarančoch.
Po obede nasleduje stretnutie s riaditeľom správy Predstavenstva Západoslovenskej energetiky Jánom Orlovským, s ktorým takmer dve hodiny preberajú spôsob internej komunikácie vo firme a riadenie zmien. "Na stretnutia vždy chodím neskoro. Myslím si, že z bodu A do bodu B sa v Bratislave dostanem za desať minút, a nejako tento svoj odhad neviem dať na poriadok," smeje sa.
Krátko pred treťou sa vracia nazad do práce, na programe je firemné brainstormingové stretnutie. "Zvoláme ho vždy, keď má niektorý z kolegov pocit, že potrebuje na svoju agendu pohľad zvonka. Je to príjemná akcia, lebo sa rozprávame uvoľnene a zvykom je, že organizátor pripraví aj nejaké malé prekvapenie či občerstvenie," vysvetľuje Benedigová. Dnes je to rozmýšľanie o produktovej komunikácii pre nový lifestylový fotoaparát, ktorý prináša na trh jeden z klientov. Je aj spomínané občerstvenie -- tvarohová štrúdľa od manželky konzultanta, ktorý podujatie zvolal.
O štvrtej už cez dvere kýva finančná manažérka, ktorá potrebuje so šéfkou stráviť hodinku. Preberajú fakturáciu, platby a honoráre za služby firmy za posledný mesiac, pozerajú sa aj na to, či sa náklady vyvíjali podľa plánu.
17.01 hod. Maily a telekonferencie
Okolo piatej už ruch vo firme viditeľne utíchol. Benedigová si preto nájde čas na drobnú operatívu. Na rade je 17-minútový konferenčný hovor s britským klientom, preberajú komunikačnú stratégiu na Slovensku na najbližšie mesiace. "Je to efektívnejšie a produktívnejšie ako cestovanie na mítingy lietadlom," hovorí. Potom je na programe vybavovanie mailov, denne jej ich príde asi stovka.
S Benedigovou sa lúčime o šiestej večer, keď sa balí domov. Nechýbajú ani pracovné veci
Nakoniec Michaela všetky materiály z tašky vyloží a rozhodne sa, že dnes si prácu domov neprinesie. Namiesto toho zoradí fotky, vyberie hudbu a pripraví sa na nedeľnú prezentáciu v cestovateľskom klube. Tento rok totiž strávila dovolenku v Guatemale, a tak chce túto stredoamerickú "chudobnú, ale krásnu" krajinu návštevníkom klubu čo najpútavejšie predstaviť.

Pracujem aj doma
Šéfka PR agentúry Michaela Benedigová pre HN:

Máte nejaký rituál, bez ktorého nemôžete začať pracovný deň?
-- Neviem, či je to rituál, ale nemôžem začať deň bez prečítania monitoringov médií. Dokonca si ich čítam niekedy ešte skôr ako prídem do práce. Hlavne v týchto letných mesiacoch sa napájam z domu, uvarím si kávu a čítam si na terase. Potom cestou do práce rozmýšľam, ako pokračovať ďalej.

Koľko trvá váš pracovný deň? Nosíte si aj prácu domov?
-- To, samozrejme, závisí od množstva práce. Sú dni, keď treba zabrať, ale snažím sa netráviť v nej viac ako osem -- deväť hodín denne. Pracujem aj doma, hlavne na koncepčných veciach a príprave, práci sa doma venujem tak dvakrát do týždňa dve až štyri hodiny.

Aké najťažšie rozhodnutie ste v práci spravili?
-- Stalo sa asi dva- až trikrát, keď sme sa sami rozhodli, že prestaneme pracovať pre klienta, s ktorým nám spolupráca nešla. Vždy je to o komunikácii, a takéto veci treba citlivo formulovať. Dnes však vidím, že všetky tieto rozhodnutia boli správnym krokom.

Zasahuje do vašej práce rodina?
-- Dlhý čas nezasahovala. Musela som nájsť spôsob, ako svojmu synovi vysvetlím, čo vlastne robím. Zatiaľ nechce kráčať v mojich šľapajach, chce študovať právo. Takže ani teraz nemožno hovoriť o nejakom výraznejšom zasahovaní.

Majú ženy u nás v biznise rovnaké šance ako muži?
-- Sú na to dva pohľady. Jeden pohľad sú štatistiky, a tie ukazujú nepomer, predovšetkým vo vysokých manažérskych pozíciách. Toto je pohľad objektívny, ktorý však ja nepoznám. Myslím si, že je to o každom individuálnom človeku, ktorý sa musí rozhodnúť, čo v živote chce a aké má na to vybavenie. Ja som predovšetkým zástankyňou profesionálnych vzťahov v biznise a myslím si, že tu nie je žiadny rozdiel medzi mužom a ženou.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 00:24