StoryEditor

Sezóna burčiaka sa začala. Hľadať ho však budete márne

18.08.2020, 00:00
Sulíkovo „kilečko“ uvoľnilo podmienky na predaj rozkvaseného muštu. Vinári však zmenu nevítajú a vidia v nej nedostatky.

Obdobie burčiaka sa začalo oficiálne v sobotu, zatiaľ však naprázdno. Kvasiaceho muštu sa ešte nenapijete.

„Prebiehajú prvé zbery, takže prvý burčiak by mohol byť až koncom aktuálneho týždňa,“ uviedla pre HN Jaroslava Kaňuchová Pátková, výkonná riaditeľka Zväzu vinohradníkov a vinárov Slovenska.


Priskorý termín
Táto sezóna je pre profesionálov sektora iná hlavne z legislatívneho hľadiska. Počiatočný dátum predaja burčiaka už nie je stanovený fixne od 15. augusta. V rámci Sulíkovho „kilečka“ sa vláda totiž rozhodla predpisy o tomto nápoji uvoľniť.

Po novom agrorezort určí každý rok do polovice júna, odkedy sa bude môcť mušt ponúkať spotrebit...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-05-02 09:07:10 - Feat.: - Title: Väčšinu opatrení vo vinohradníctve možno poskytnúť až od roku 2027, rozhodla vláda 02 - Modified: 2024-02-29 13:52:36 - Feat.: - Title: Vinárka Katarína Kuropková: Naturálni vinári sa nepotrebujú vymedzovať voči konvenčnej výrobe 03 - Modified: 2023-12-09 07:27:15 - Feat.: - Title: Čaká nás dobrý ročník? 04 - Modified: 2023-10-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Ikona slovenského vinárstva pre HN: Jarmoky sú slabé, za burčiak sa radšej zodpovedáme sami 05 - Modified: 2023-09-21 10:14:18 - Feat.: - Title: Počas prác v pivnici vinárstva pri Trebišove prišiel o život jeden človek
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 11:24