StoryEditor

Najväčšiu perspektívu v baníctve má povrchová ťažba stavebných hmôt

07.09.2007, 13:36
Autor:
TASRTASR
Najväčšiu perspektívu v baníctve má v SR povrchová ťažba stavebných hmôt. Ťažba prebieha v 208 lokalitách a touto činnosťou sa zaoberá vyše 170 firiem.

Celková ročná ťažba piesku, štrku a kameniva predstavuje 27 miliónov ton, konštatovali to dnes účastníci valného zhromaždenia Slovenskej banskej komory (SBK), ktorá sa stretla v Banskej Štiavnici, a to jubilejný desiatykrát.
Predseda SBK Peter Čičmanec pripomenul, že napriek tomu Slovensko stále zaostáva v spotrebe stavebných hmôt v porovnaní s vyspelými štátmi. Na osobu to predstavuje 4,8 tony kameniva, kým v krajinách EÚ je to 7,2 tony. Čičmanec ďalej konštatoval, že situácia v uhoľnom baníctve je stabilizovaná. V tomto roku baníci majú vyťažiť 2 380 000 ton uhlia, čo je v súlade s energetickou politikou SR. Podarilo sa predlžiť ťažbu v Bani Dolina vo Veľkom Krtíši o 2 roky, do roku 2009. Začiatkom budúceho roka sa začne ťažba v Bani Čáry, kde sa predpokladá vyťažiť ročne 80 000 ton uhlia. Hornonitrianske bane Prievidza zostávajú stále najväčším banským podnikom s ročnou produkciou 2,2 milióna ton uhlia.
Slovenské magnezitové závody Jelšava si udržujú stále silnú pozíciu medzi poprednými svetovými výrobcami sypkých magnezitových a žiaruvzdorných materiálov pre potreby oceliarenského a cementárskeho priemyslu. V rudnom baníctve je od roku 1990 realizovaný útlmový program. Zo štátneho rozpočtu bolo na tento účel doposiaľ vyčerpaných vyše 2 miliardy Sk. Ťažobnú činnosť v rudnom baníctve vykonávala už len spoločnosť Siderit na ložisku železnej rudy v Nižnej Slanej. Overené a vyťažiteľné zásoby rudy pri súčasných objemoch ťažby by vystačili na 15 až 20 rokov.
Hlavnou činnosťou SBK je vytvárať vhodné podmienky na podnikanie v banskom priemysle vrátene legislatívy. Preto v súlade s ochranou prírody a environmentálnymi podmienkami bude SBK podporovať aj ťažbu zlata a uránu na Slovensku, konštatoval Čičmanec.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 16:04