StoryEditor

Roaming za pevné ceny

30.01.2007, 23:00
Autor:
SITASITA

Klienti mobilných operátorov, ktorí využívajú roaming, by už toto leto mohli dostať možnosť telefonovať za pevne stanovené sadzby. Presadzujú to orgány Európskej únie. Roamingové ceny by mali mať formu "Ochrannej tarify", ktorá by podľa posledných návrhov mala byť na úrovni približne 50 eurcentov za odchádzajúci a 25 eurocentov za prichádzajúci hovor v rámci únie. "Zatiaľ nebola dosiahnutá dohoda na úrovni pracovnej skupiny, pretože niekoľko členských štátov predložilo vlastné návrhy," povedal riaditeľ odboru ekonomickej regulácie Telekomunikačného úradu SR Pavol Gerhat.
Hlavné rozpory medzi členskými štátmi a európskymi orgánmi spočívajú podľa Gerhata v rozdielnych názoroch na uplatnenie maloobchodnej regulácie a stanovenie maximálnych cien. Podľa posledných návrhov, vypracovaných už pod nemeckým predsedníctvom, by zákazníci okrem
"ochrannej tarify", ktorú im operátor musí ponúknuť, mohli využiť aj iné roamingové tarify. Aj tie by však mohli byť regulované v prípade, že presiahnu vypočítané priemerné ceny.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 11:00