StoryEditor

Daňový pardon zatiaľ nebude

16.03.2006, 23:00
Daňová správa je ochotná vzdať sa takmer dvoch miliárd korún, ktoré jej ľudia a firmy dlžia na už zrušených majetkových daniach. Takúto sumu tvoria sankcie, pokuty a penále za nezaplatenie niektorej z týchto typov daní. Ministerstvo financií však s takýmto riešením zatiaľ nesúhlasí.

Daňová správa je ochotná vzdať sa takmer dvoch miliárd korún, ktoré jej ľudia a firmy dlžia na už zrušených majetkových daniach - dani z dedičstva, darovania a prevodu a prechodu nehnuteľností. Takúto sumu tvoria sankcie, pokuty a penále za nezaplatenie niektorej z týchto daní. Daňové riaditeľstvo si od generálneho pardonu sľubuje, že by od neplatičov vymohlo aspoň istinu v hodnote 1,26 miliardy korún.
S návrhom musí súhlasiť aj ministerstvo financií. To sa však odmieta v súčasnosti vyjadrovať na túto, podľa hovorcu rezortu Petra Papanka, citlivú, tému. Ministerstvo už dlhodobo presadzuje iné nástroje na vymáhanie dlhov, než je generálny pardon. Hoci má už dva roky právomoc odpustiť penále daňovým neplatičom, doteraz ju nikdy nevyužilo. Ľudia sa preto do volieb musia myšlienky plošného odpustenia sankcií za nezaplatené majetkové dane vzdať.

Odpúšťajú aj daňové úrady
Dlžník môže o odpustenie penále požiadať aj daňový úrad. Istotu, že mu odpustí, ale nemá. "Ľudia síce žiadajú o odpustenie, ale podmienky sú kruté. Snažíme sa vychádzať v ústrety, no zamestnanci sa boja, že príde kontrola..." skonštatovala pre HN šéfka daňového riaditeľstva Mária Machová. Jej hovorca Robert Merva dodáva: "Určite neodpúšťame firmám alebo fyzickým osobám, podnikateľom." Bežní ľudia sú na tom teda trochu lepšie. Ak však daniari usúdia, že žiadateľ má dobré príjmy, alebo vidia na daňovom priznaní vyššiu cenu nehnuteľnosti, neodpustia ani jemu.

Povolebná nádej
Istú šancu na odpustenie sankcií majú daňoví dlžníci po voľbách. Tieňový minister financií opozičného Smeru Igor Šulaj skonštatoval, že by sa malo takýmto smerom uvažovať. "Na sankcie za nepodanie daňového priznania či za neskoré zaplatenie dane by sa mohol pardon vzťahovať." Určite by odpustil sankcie ľuďom, firmy sa pravdepodobne ľútosti ani zo strany sociálnych demokratov nedočkajú. "Pri starších alebo menej zainteresovaných ľuďoch, ktorí zabudli na svoje povinnosti, treba zvažovať tieto skutočnosti. Pokiaľ však ide o veľké podniky, tie majú úseky, ktoré vedia spracúvať daňovú analýzu a problémy. U nich je situácia trochu iná," skonštatoval Šulaj. Niektoré strany sa rovnako ako ministerstvo financií nechcú na túto tému vyjadrovať, aby to nebolo vnímané ako predvolebná kampaň.

Daň z dedičstva
- dlh na istine je 13,8 mil. Sk
- dlh na sankciách, pokutách a penále je 39,1 mil. Sk
Daň z darovania
- dlh na istine 15,3 mil. Sk
- dlh na sankciách, pokutách a penále 32,8 mil. Sk
Daň z prevodu a prechodu nehnuteľností
- dlh na istine 1,235 mld. SK
- dlh na sankciách, pokut. a penále 1,559 mld. SK
Pozn.: údaje sú k 31. 12. 2005

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 02:45