StoryEditor

Český LG.Philips spustil tretiu linku

09.02.2006, 23:00

Závod LG.Philips Displays v českých Hraniciach na Morave funguje od stredy v plnej prevádzke. Obnovil prevádzku aj tretej, poslednej linky na výrobu CRT obrazoviek do klasických televízorov. Informovala o tom hovorkyňa továrne Zuzana Fojtíková.
Je to dobrá správa pre sedemsto zamestnancov spoločnosti Punch Campus v Námestove, ktorým po zastavení výroby v českom závode hrozilo, že prídu o miesta. Punch Campus totiž svoju produkciu na Orave orientuje práve na výrobu elektrónových dielov a iných súčiastok CRT obrazoviek, ktoré dodáva fabrike LG.Philips Displays v Česku.
Český závod LG.Philips Displays zastavil výrobu 27. januára, prvé dve linky nanovo spustil 31. januára. "Podarilo sa zabezpečiť komponenty na prevádzku tretej linky. Rozbehla sa aj preto, že máme dosť zákazníkov. Závod má však stále finančné problémy," uviedla Fojtíková.
Závod vyrábajúci zastarané CRT obrazovky chce zachraňovať česká vláda. O možnostiach pomoci štátu by sa malo rozhodnúť tento týždeň. Česká vláda chce pre podnik zaistiť preklenovací úver v objeme 300 miliónov českých korún. Pomoc je podmienená oddelením hranického podniku od materskej holandskej spoločnosti a zaistením odbytu obrazoviek aspoň na jeden až dva roky.
Materský koncern LG.Philips Displays je insolvetný a pred veriteľmi ho chráni holandský konkurzný súd. "Naši právnici naďalej zisťujú, či by hranický závod mohol byť zahrnutý do konkurznej podstaty holdingovej spoločnosti. Naším cieľom je odtrhnúť sa od holdingovej spoločnosti," povedala Fojtíková.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 04:11