StoryEditor

GML chce v Cinobani investovať 200 miliónov

09.02.2006, 23:00
Autor:
TASRTASR

Spoločnosť GML chce investovať do obnovy strojov a na nákup nových technológií v zlievarni v Cinobani zhruba dvesto miliónov. Firma, za ktorou stojí nemecký majiteľ, tam chce rozšíriť výrobu ťažkej sivej zliatiny.
Spoločnosť podniká v zlievarni od vlani, keď kúpila časť skrachovaného závodu od konkurzného správcu. Podľa starostky obce Márie Švikruhovej investícia, ktorej výsledkom by bolo zvýšenie zamestnanosti, by regiónu s veľkým počtom ľudí bez práce značne pomohla. "Investícia však závisí od dohody vedenia firmy s energetikmi, pretože sa asi dvojnásobne zvýši odber elektriny," povedala včera Švikruhová.
Firma v súčasnosti zamestnáva približne štyridsať ľudí. Väčšinu z nich prebrala zo spoločnosti OTA, ktorá v zlievarni hospodárila od roku 1997, vlani sa však dostala do konkurzu. Okrem firmy GML tu podniká ešte slovenská spoločnosť, ktorá sa zaoberá výrobou presných odliatkov metódou vytaviteľného modelu. Ide o súčiastky pre bicykle či strelné zbrane.
Výroba sivej liatiny v Cinobani má bohatú a dlhú tradíciu. Prvá železiareň na území terajšej firmy bola založená v roku 1846. Vyrábali sa v nej rôzne odliatky zo surového železa. Po znárodnení v roku 1948 bol závod pričlenený ku Kovosmaltu Fiľakovo, pričom sa v ňom vyrábali odpadové rúry, kanalizačná liatina, veľkokuchynské sporáky a smaltovaný riad. V roku 1957 prešiel závod pod národný podnik Podpolianske strojárne Detva. V roku 1990 sa závod odčlenil od detvianskych strojární a stal sa samostatným štátnym podnikom. V roku 1992 sa transformoval na Novohradskú zlievareň. Od júla 1997 pôsobil pod obchodným menom OTA.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 01:43