StoryEditor

Telefónica mobily ešte nepredáva

30.01.2007, 23:00
Hoci Telefónica O2 už zaregistrovala takmer pol milióna potenciálnych zákazníkov na predplatené karty, tí si zatiaľ od operátora nemôžu kúpiť telefón. Vlastné pobočky totiž slovenská dcéra španielskej firmy otvorí až o mesiac

Hoci Telefónica O2 už zaregistrovala takmer pol milióna potenciálnych zákazníkov na predplatené karty, tí si zatiaľ od operátora nemôžu kúpiť telefón. Vlastné pobočky totiž slovenská dcéra španielskej firmy otvorí až o mesiac. "Vtedy ponúkneme prvé telefónne prístroje. Počítame i s predajom cez internet," povedala hovorkyňa O2 Hana Hejsková.
Telefónica sa vďaka prenájmu siete od T-Mobile dostala na mobilný trh skôr, než otvorila prvú predajňu. "Slovenský trh je už dostatočne saturovaný, ak to bude trvať len mesiac, nie je to zásadná brzda. Telefónica sa zrejme spolieha na to, že vezme Orangeu a T-Mobileu zákazníkov, ktorí už majú telefón," povedal analytik Accenture pre Telecom David Března.
Telefónica podľa neoficiálnych informácii už rokovala o predaji telefónov s fínskou Nokiou.
Päťnásobná registrácia skresľuje
Od prvej minúty piatka 2. februára sa už bude dať zo SIM kariet O2 telefonovať. Zákazníci ich zatiaľ dostávajú poštou. Od piatka sa budú dať kúpiť približne na dvoch tisíckach miest, najmä v supermarketoch, na čerpacích staniciach, v stánkoch či elektropredajniach.
Nie všetci registrovaní si však napokon aj SIM-kartu kúpia. Svedčí o tom možnosť päťnásobnej registrácie jedného človeka u O2 hostesiek, ktoré za to rozdávajú darčeky. Registrácia je totiž dobrovoľná a Telefónica O2 osobné údaje neoveruje. "Zákon umožňuje overiť údaje, neprikazuje to však," povedala Hejsková. Napríklad v Česku sa osobné údaje neoverujú.
Orange aj T-Mobile údaje overovali, čo je lepšie pre vyššiu bezpečnosť. Ak si totiž polícia od operátora vyžiada odpočúvanie podozrivej osoby, jej údaje môžu byť vymyslené. "Tak ako pri všetkých operátoroch, aj u Telefóniky skontrolujeme dodržanie zákona i podmienok povolenia, na základe ktorého môže prevádzkovať vlastnú sieť," povedal hovorca Telekomunikačného úradu Roman Vavro, ktorý zatiaľ žiadny podnet na prešetrenie overovania registrácií neeviduje.
O licenciu sa neboja
Telefónica O2 pokračuje vo svojich investičných aktivitách bez obmedzenia, vyšetrením zákonnosti jej víťazstva v augustovom výberovom konaní sa neznepokojuje. Na podnet neúspešných uchádzačov, rakúskeho mobilkomu a slovenskej Penty, totiž začala tender prešetrovať bratislavská krajská prokuratúra a mobilkom štát napadol aj na pôde Európskej komisie. Telekomunikačný úrad, na ktorého pôde tender prebehol, preto pripravuje vysvetlenie.
Telefónica O2 Slovakia sľubuje, že podnikne všetky právne kroky, aby ochránila svoju investíciu a v prípade potreby sa obráti aj na medzinárodné inštitúcie. "Ubezpečujeme svojich zákazníkov a obchodných partnerov, že tieto podnety nemajú žiadny vplyv na spustenie komerčnej prevádzky," vyhlasuje tretí operátor.

Aktivácia do konca marca
Registrácie na dvojkorunový predplatený program eviduje Telefónica O2 dodnes, aktivovať SIM-karty sa budú dať do konca marca. Do iných sietí na Slovensku ako aj do sietí Telefóniky v Česku sa bude volať za 8,50 koruny vrátane DPH za minútu. Od piatku budú dostupné aj dátové služby GPRS. Štartovací balíček si registrovaní zákazníci môžu dodnes zakúpiť za 50 korún vo forme 50-korunového kreditu. Od zajtra bude rovnaký kredit stáť sto korún.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 21:15