StoryEditor

Generali a Česká poisťovňa sa zlúčia

27.04.2007, 19:44
Česká poišťovna a Generali sa v strednej a východnej Európe spoja. Včera sa na tom dohodli majitelia poisťovní. Vznikne spoločný podnik, ktorý má byť najväčšou poisťovacou skupinou v strednej a východnej Európe.

Poisťovňa vznikne zlúčením spoločnosti Českej pojišťovna a jej zastúpení na Slovensku, v Rusku, na Ukrajine a Kazachstane, Generali vloží do podniku svoje spoločnosti v desiatich krajinách regiónu. Nová firma bude mať zastúpenie v 12-tich krajinách.
Vlastník Českej poisťovne skupina PPF bude mať v spoločnej firme 49 percent. Väčšinový balík s jednopercentnou hlasovacou výhodou získa Generali. Majiteľ skupiny PPF Petr Kellner získa za odovzdanie časti podniku pod kontrolu Generali 1,1 miliardy eur. Celú poisťovňu ocenila Generali na 3,6 miliardy eur. Majetok, ktorý by mala do podniku vložiť Generali predstavuje 1,5 miliardy eur.
V Českej republike je Česká poisťovňa najväčšia na trhu. Generali je najväčšia v Taliansku, tretia najväčšia v Európe a piata najväčšia vo svete. Na Slovensku patrí Českej poisťovni Slovensko podľa predpísaného poistného tretie miesto v rebríčku. Generali bola v prvom polroku minulého roka siedma. Zlúčením zostane novej poisťovni pravdepodobne tretia priečka. Jej podiel na trhu sa zvýši na jedenásť percent.
Zatiaľ nie je známe, ako prebehne zlúčenie slovenských dcér poisťovní. Minimálne do konca roka by spoločnosti mali pôsobiť samostatne. Ich zlúčenie by malo byť na programe až začiatkom budúceho roka. Ako uviedla hovorkyňa Českej poisťovne Slovensko Zuzana Hliváková, to či sa budú spoločnosti na Slovensku právne zlučovať ani ako bude vyzerať ich vzájomná spolupráca nie je zatiaľ známe. Zákazníci oboch spoločností ale podľa nej nepocítia žiadne obmedzenia v dôsledku fúzie materských spoločností. Produkty, ktoré využívajú by sa meniť nemali.
V tlačovej správe Generali na stránke talianskej centrály je uvedené, že spoločný podnik bude využívať procesné a produktové silné stránky Generali a distribúciu a regionálne know-how Českej poisťovne. V Českej republike by spoločnosť mala podľa súčasných informácií pôsobiť pod názvom Česká poisťovňa. Jej generálnym riaditeľom by mal byť doterajší predseda predstavenstva Českej poisťovne Ladislav Bartoníček. Generálny riaditeľ Generali Sergio Balbinot by mal byť predsedom predstavenstva novej spoločnosti. Petr Kellner by mal byť v sobotu na valnom zhromaždení spoločnosti vymenovaný za člena predstavenstva Generali. Fúzia by mala technicky prebehnúť v druhom polroku budúceho roku. Spojenie budú musieť odsúhlasiť regulačné a protimonopolné úrady vo všetkých krajinách, kde majú obe poisťovne zastúpenie a na európskej úrovni.
O predaji Českej poisťovne sa hovorilo už dávnejšie. Skupina PPF mala rokovať napríklad s francúzskou Axou alebo americkým AIG. Kellner chcel predať časť poisťovne, aby mohol financovať svoje aktivity v zahraničí. Najmä rozvoj poskytovania splátkového predaja v Rusku. Do ďalších aktivít skupiny PPF totiž patrí i splátková spoločnosť Home Credit. Skupina získavala bývalú štátnu poisťovňu od roku 1996, keď začala jej privatizácia.
Generali sa podarilo spojením s Českou poisťovňou naplniť svoj dlhodobý plán posilniť svoje postavenie v strednej a východnej Európe. "Hľadali sme partnera, s ktorým by sme mohli dostať náš biznis do ďalšej úrovne rozvoja," povedal generálny riaditeľ Generali Sergio Balbinot. Generali pokladá trh strednej a východnej Európy za veľmi atraktívny. Rast HDP v rokoch 2007 až 2009 odhaduje na päť až 5,5 percenta, čo je takmer trikrát toľko ako v západnej Európe. Príležitosť vidí i v reformách dôchodkových a zdravotných systémov, ktoré viaceré krajiny čakajú. Poisťovňa vznikla v roku 1831 v Terste. O rok neskôr otvorila svoju pobočku v Prahe. Úspešne pôsobila v celom Rakúsko-Uhorsku. Jej činnosť v strednej a východnej Európe prerušil komunistický režim.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 08:56