StoryEditor

Vymáhanie pohľadávok sa zjednoduší

25.10.2005, 00:00
Autor:
ČTKČTK
Vymáhanie alimentov či pohľadávok medzi podnikmi v rámci Európskej únie sa zjednodušuje.

Vymáhanie alimentov či pohľadávok medzi podnikmi v rámci Európskej únie sa zjednodušuje. Ako včera informovala Európska komisia, v únii odteraz platí nové nariadenie, podľa ktorého sa právoplatný rozsudok vydaný v jednom štáte EÚ uznáva aj v druhej krajine, a to bez ďalších nákladných a zdĺhavých procedúr.
"Nariadenie sa týka len nesporných pohľadávok potvrdených súdnym verdiktom. Ale rýchle vykonanie môže byť najmä pre malé firmy otázkou prežitia," uviedol hovorca komisie Friso Roscam Abbing. "Napríklad belgický podnik sa domáha uhradenia nezaplatených faktúr od zákazníkov v Nemecku, vo Francúzsku a v Holandsku. Vďaka nariadeniu bude stačiť získať rozhodnutie belgického súdu, aby ho okamžite uplatnil. Alebo v prípade vymáhania výživného bude stačiť informovať o rozsudku súd v krajine, kde sa platiteľ alimentov zdržiava."
Na vzájomnom uznávaní rozhodnutí v občianskych a obchodných záležitostiach únia pracuje už päť rokov, ale uznávanie súdnych verdiktov o nesporných pohľadávkach je prvou lastovičkou. Nariadenie súčasne poskytuje záruky práva na obhajobu. Aj nové pravidlá majú zaručiť, že dlžník bude informovaný o súdnom konaní proti nemu a bude mať možnosť hájiť sa.
Ministri spravodlivosti EÚ už majú na stole ďalší návrh, takzvaný európsky platobný rozkaz, ktorý by veriteľom väčšmi uľahčil konfiškáciu dlžníkovho majetku v druhej krajine EÚ. Stačilo by, aby súd jednej krajiny vydal európsky platobný rozkaz v mene veriteľa, vybavil ho odvolávkou na dôkazy a poslal súdnym orgánom v druhej krajine, ktorá by ho vykonala.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 05:02