StoryEditor

Ministerstvu sa nepáčia ceny elektriny

03.01.2007, 23:00
Autor:
SITASITA
Ministerstvo hospodárstva, ako aj niektoré domácnosti na strednom a východnom Slovensku po Novom roku prekvapili ceny elektrickej energie používanej na priame vykurovanie.

Ministerstvo hospodárstva, ako aj niektoré domácnosti na strednom a východnom Slovensku po Novom roku prekvapili ceny elektrickej energie používanej na priame vykurovanie. Ako uvádza rezort hospodárstva, od nového roku sa zvýšili ceny elektriny v tejto kategórii odberu na strednom a východnom Slovensku od 9 do 20 percent a dotklo sa to takmer 50-tisíc odberateľov. "Napriek úsiliu vlády a ministerstva hospodárstva, ktoré urobili v tomto smere maximum, nemajú inštitúcie štátu v súčasnosti nástroje, ktorými by prinútili regulačný úrad alebo dodávateľské organizácie energií, aby dodržali deklarované zníženie, respektíve nezvyšovanie cien," vyhlásil minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek.
Úrad pre reguláciu sieťových odvetví SR sa však bráni. "Úrad jasne vyhlásil, že v prípade všetkých troch rozvodných podnikov ide od nového roku o priemerný nulový nárast cien elektriny zahŕňajúcich všetky druhy sadzieb a taríf pre domácnosti. Zdôraznili sme, že v jednotlivých sadzbách a tarifách môže prísť k nárastom, respektíve ich poklesom, ktoré sa však v konečnom dôsledku neprejavia zvýšením v priemernej koncovej cene pre domácnosti," zdôraznil hovorca úradu Miroslav Lupták. Podľa regulačného úradu bol dôvodom zvýšenia cien elektriny za priamo výhrevné vykurovanie fakt, že ide o najnákladnejší druh služby pre odberateľov a ceny za jej poskytnutie nepokrývali s ňou súvisiace náklady. "Ak by ceny za priamo výhrevné vykurovanie naďalej zostali nezmenené, znamenalo by to, že táto skupina odberateľov je dotovaná ostatnými skupinami odberateľov, čo odporuje princípu spravodlivých cien i požiadavkám Európskej únie," podotkol Lupták.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 14:47