StoryEditor

Anketa HN: Ktoré časti Zákonníka práce plne podporujete a voči ktorým máte výhrady?

19.04.2007, 00:00

Ktoré časti Zákonníka práce plne podporujete a voči ktorým máte výhrady?

Iveta Radičová (SDKÚ-DS)
Podporujeme časti, ktoré zlepšujú ochranu a bezpečnosť pri práci. Rovnako podporujeme nové časti venované telepráci a domácej práci, ktorú by sme však radi videli o niečo rozšírenú. Takisto podporujeme časti, ktoré zlepšujú podmienky niektorých alternatívnych foriem pracovných úväzkov a záväzkov typu: dohody o pracovnej činnosti alebo dohody o vykonaní práce, kde sa zvýšil počet hodín.
Môžeme podporiť tiež niektoré kompromisy, ktoré boli prijaté v rámci vyjednávania o podobe Zákonníka práce, respektíve návraty do jeho pôvodnej podoby, ako napríklad rozhodnutia o nadčasoch, rozhodnutie o vstupe odborov pri normovaní práce, kompromis pri definovaní závislej práce, ale aj isté úpravy zmlúv na dobu určitú.
To, čo zostáva pre nás otvorené a kde určite pôjdeme s pozmeňujúcimi návrhmi, je obmedzenie zmlúv na čiastočný pracovný úväzok.
Určite otvoríme tému zlepšenia možnosti agentúr dočasného zamestnávania. Budeme mať aj nové pozmeňujúce návrhy, pretože v Zákonníku práce chýbajú, a to v duchu nášho volebného programu. Sú to návrhy na zladenie rodinného a pracovného života a návrhy, ktoré by otvorili možnosti pre pružný pracovný čas a zamestnávanie dlhodobo nezamestnaných.

Klára Sárközy (SMK)
Finálna verzia novely nám ešte nie je známa. Mohli by sme sa vyjadriť len k tej verzii, ktorá nám bola dostupná. Tá sa však neskôr menila. Vo všeobecnosti môžem povedať, že v dnešnom tempe hospodárskeho rastu žiadnu reformu nepotrebujeme. Túto novelu nepodporujú ani odborári a ani zamestnanci. Odbory chcú len to, na čom sa dohodli so stranou Smer pred voľbami. SMK prekáža, že nebola prizvaná na diskusiu o novele. Zákon sa predtým vždy novelizoval za účasti opozície. Nás však zatiaľ ministerka Tomanová nepozvala.

Katarína Tóthová (ĽS-HZDS)
Na utorkovom stretnutí s premiérom pán Mečiar prediskutoval problémy ako postavenie odborárskych bossov, definíciu pojmu živnostníkov, výpovedné lehoty aj súbežné pracovné pomery. Na rokovaniach dospeli ku kompromisom a spoločne prijateľným záverom. Informácie o bližších podrobnostiach nemám.

Robert Madej (Smer-SD)
Strana Smer-SD ako predkladateľ novely návrh novely zákona bezvýhradne podporuje.

Monika Gibalová (KDH)
Strana sa zatiaľ nechce k novele zákona vyjadrovať.

Ján Mikolaj (SNS)
Nemám so Zákonníkom problém. SNS pravdepodobne už nevystúpi s pozmeňujúcimi návrhmi.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
01. máj 2024 04:35