StoryEditor

Hyundai zrýchli český rast

27.03.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTKSITASITA

Príchod kórejskej automobilky Hyundai do Českej republiky by mohol zrýchliť rast jej ekonomiky o jedno až tri percentá ročne. Záležať bude aj na tom, či Kórejčania využijú českých subdodávateľov alebo slovenský závod pri Žiline. Zároveň by mal spolu s nadväzujúcou výrobou zamestnať 15-tisíc ľudí, uviedli včera analytici. Rizikom je podľa nich veľká závislosť českej ekonomiky od zraniteľného automobilového priemyslu. Podľa denníka Právo by sa mal základný kameň nového závodu automobilky vo frýdecko-místeckých Nošoviciach slávnostne položiť v polovici mája tohto roka. Zmluva s Hyundai o investícii v hodnote až 28 miliárd Kč, čo je v prepočte asi 36,54 miliardy Sk, by mala byť podpísaná už tento týždeň, možno už v pondelok
Podľa hlavného ekonóma Citibank Miroslava Plojhara však nie je presný dosah Hyundai na českú ekonomiku možné vyčísliť. Stále totiž chýba informácia, aký druh áut sa bude v Nošoviciach vyrábať a či ich skutočne bude 300-tisíc ročne. Nová továreň navyše začne s výrobou najskôr až v roku 2008.
Štát bude musieť poskytnúť Kórejčanom úľavy na dani z príjmu, rekvalifikácie a príspevky na pracovné miesta. Rovnako tak bude potrebné vybudovať infraštruktúru na pozemku závodu, byty či dopravnú komunikáciu z Nošovíc do Žiliny. Celková podpora zo strany českej vlády sa nakoniec môže priblížiť k 15 až 20 miliardám českých korún (19,5 až 26 miliárd Sk).

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 07:28