StoryEditor

Americký Vonage vstúpil na burzu

09.02.2006, 23:00

Americká firma Vonage uviedla na burzu svoje akcie. Urobila tak ako jeden z prvých veľkých telekomunikačných operátorov po spľasnutí bubliny technologických akcií na prelome milénií. Ponúknutie akcií Vonage na voľnom trhu analytikov prekvapilo. Predpokladali, že firmu kúpi oveľa väčšia technologická spoločnosť.
Rýchlo rastúca, ale stále stratová spoločnosť má vyhliadky zvrátiť svoju stratu a začať vykazovať zisk. Za prvé tri štvrťroky 2005 dosiahol Vonage stratu 189 miliónov dolárov pri predaji 174 miliónov dolárov. Firma dosiaľ preinvestovala 650 miliónov dolárov cez súkromných investorov. Prevažná časť týchto peňazí bola použitá na marketing.
Vonage poskytuje širokopásmové telefonické služby a chce získať nových zákazníkov. Plánuje tiež rozšíriť služby. Spoločnosť dnes ponúka hovory prostredníctvom internetu viac ako 1,4 milióna zákazníkov. Telefonovanie cez internet je v kurze, odkedy eBay kúpil Skype.
Investori sú čoraz viac nadšení rastom spoločností, ktoré ponúkajú telefonické hovory podstatne lacnejšie než klasickí operátori. Vonage verí, že počet používateľov telefonovania cez internet sa zvýši. V roku 2004 telefonoval cez internet milión Američanov a na konci roku 2007 analytici čakajú zosemnásobenie tohto počtu.
Analytici ocenili spôsob, akým sa Vonage na trhu uviedol. Domnievajú sa, že načasovanie bolo prvotriedne, no pripúšťajú, že na trhu kolovali pochybnosti o obchodnom pláne firmy. "Miera rastu je obrovská, ale musíme sa pozrieť na celok," vyhlásil David Menlow, prezident výskumu firmy IPOFinancial.com.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 20:30