StoryEditor

Šéf Telekomu pre HN: Ak sa spýtate „chceš dáta alebo jedlo,“ dieťa si vyberie dáta

26.12.2021, 23:00
Všetci si uvedomujú, že v súčasnosti je pre nich zostať v spojení so svetom prostredníctvom online a telekomunikačných služieb veľmi dôležité, uviedol v rozhovore pre HN šéf operátora Slovak Telekom José Perdomo Lorenzo.

Na začiatku svojej kariéry ste pôsobili v americkom Boeingu. V telco segmente ste však už dve desaťročia. Ako došlo k tomuto prerodu?
Na začiatku svojej kariéry som pracoval zhruba päť rokov ako letecký inžinier. Myslím si, že som bol v tom odvetví dobrý. Ťahalo ma to však k práci s ľuďmi, ich organizovaniu a tak ďalej. Začal som študovať marketing a objavil som nové obzory. Začal som sa zaoberať konzultačnou činnosťou, ktorú vtedy potrebovali práve telekomunikačné spoločnosti. Dostal som ponuku a tá odštartovala moju kariéru v tomto biznise.

Pôsobili ste vo veľkých telekomunikačných spoločnostiach po celom svete. Je Slovensko niečím špecifické?
Z môjho pôsobenia na viacerých trhoch vnímam, že princípy telekomunikačného biznisu sú všade podobné, a platí to aj pre súčasné trendy. Operátori sa sústredia na optiku, 5G, digitalizáciu, všade vidieť explóziu dátových prenosov a tiež transformáciu rôznych sektorov, ktorým môžu operátori pomôcť v raste. Čo sa týka slovenského trhu, vyzdvihol by som na ňom dve veci. Prvou je kvalita mobilných sietí, ktorá je nadpriemerne vysoká, o čom svedčia naše víťazstvá či silné umiestnenia operátorov, často až v TOP 10 za celý svet. Druhou je pomerne dobre naštartovaná výstavba optických sietí v porovnaní s ostatnými krajinami v regióne. Na druhej strane vnímam priestor na zlepšenie v digitalizácii verejného sektora, tam má Slovensko čo doháňať.

Aktuálny lockdown prišiel náhle. Prekvapil vás jeho príchod?
Nebol som prekvapený. Bolo nutné zakročiť, a preto to viem aj pochopiť. Počet nakazených stále stúpal. Celá situácia tu na Slovensku je nešťastná. Či už sa pozrieme na počty nakazených, hospitalizovaných alebo očkovaných, od čoho sa, pochopiteľne, odvíjajú aj reštrikčné opatrenia.

Na Slovensku zamestnávate takmer 3 000 ľudí. Ako ste zvládli takéto náhle stop?

Prepli sme sa takmer okamžite do lockdownového módu. Naše obchody zostali otvorené, lebo patríme ku kritickej infraštruktúre. Pravdou však je, že aj napriek tomu, že sme zostali otvorení, zákazníci do nich chodia minimálne. Ich potreby však nezmizli. Presunuli sa okamžite na infolinku. Preto menej zaneprázdnení pracovníci v obchodoch boli ihneď zapojení do vybavovania zákazníkov na diaľku prostredníctvom call centier.

Aj napriek zložitej situácii tržby a zisky Telekomu počas deviatich mesiacov rástli. Aký bol dôvod?
Rastieme vo všetkých oblastiach. Pandémia prispela k obrovskému záujmu o telekomunikácie. K nim mali vo veľkej miere prístup tak...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-23 09:07:22 - Feat.: - Title: Namaľuj si svet podľa vlastných predstáv. Nová platforma pre generáciu Z ti dá voľnosť a zoberie ťa do Glebovho backstagu 02 - Modified: 2024-03-08 13:41:27 - Feat.: - Title: Rodina je ten najdôležitejší tím, odkazuje Telekom v novej kampani s Brankom Radivojevičom 03 - Modified: 2024-02-14 12:24:46 - Feat.: - Title: Slovak Telekom potešil svojich zákazníkov. 5G sieť rozšíril do ďalších miest a obcí 04 - Modified: 2023-12-06 14:55:00 - Feat.: - Title: Slovak Telekom rozšíril 5G sieť, pokrytie má už viac ako polovica Slovákov 05 - Modified: 2023-10-19 14:13:41 - Feat.: - Title: Slovak Telekom vypne 3G sieť postupne na celom Slovensku
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 10:23