StoryEditor

Ekonomika má potenciál na vysoký rast, odhad 8,8 %

01.06.2007, 12:37
Autor:
TASRTASR
Slovenská ekonomika má stále potenciál na vysoký hospodársky rast. Aj preto Štatistický úrad SR odhaduje na celý rok 2007 reálny rast hrubého domáceho produktu na úrovni 8,8 %. V 1. štvrťroku pritom HDP medziročne vzrástol o 9 %.

"Potenciál ekonomiky tu podľa mňa je, pretože nové výrobné závody ešte stále nepracujú na plné obrátky. Stále je tam nejaká doba zaučenia a je možné ich kapacitu zvýšiť," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii ŠÚ SR generálny riaditeľ sekcie národných účtov a cien úradu Pavol Baláž.
Odhad rastu ekonomiky zo strany ŠÚ SR Baláž považuje za mierne konzervatívny. Poukázal pritom na dva kľúčové faktory, ktoré boli zohľadnené pri zostavovaní tejto prognózy, a to otázny vývoj zahraničného obchodu SR v tomto roku a východiskový vplyv vysokého rastu HDP v 3. štvrťroku 2006, ktorý dosiahol 9,8 %.
Napriek tomu, že sa v tomto roku podstatne zlepšilo saldo zahraničného obchodu, ŠÚ SR stále vníma určité riziká, že jeho pasívne saldo bude ešte rásť. "Rozvíjajú sa investície, idú sem nové firmy, stavajú sa nové závody, a to nám vždy saldo zahraničného obchodu trochu pokazí," vysvetlil Baláž. Očakáva sa aj určitý pokles medziročného rastu HDP v 3. štvrťroku tohto roka. "Ten veľmi vysoký rast, ktorý bol vlani v 3. štvrťroku, ten sa asi ťažko zopakuje. Takže tá vysoká úroveň z minulého roku nám 3. štvrťrok určite zrazí nadol," argumentoval Baláž.
Na základe prognózy vybraných ukazovateľov na rok 2007 ŠÚ SR predpokladá, že na konci roka 2007 dosiahne objem vytvoreného HDP v SR hodnotu 1,830 bilióna Sk, čo by znamenalo medziročný nárast o 8,8 %. Úrad v prognóze premietol trendy vývoja za január až apríl 2007, výsledky konjunkturálneho prieskumu v priemysle, stavebníctve, obchode a trhových službách v máji 2007 a štatistické prepočty. Inštitút informatiky a štatistiky (INFOSTAT) odhaduje medziročný rast HDP na 9,3 %.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 14:27