StoryEditor

Stop ťažkým kovom

21.10.2005, 00:00

Pripravená smernica Európskeho parlamentu a Rady Európskej únie v prvej kapitole článku 3 odseku 17 definuje, že v jednotlivých štátoch EÚ majú vzniknúť hospodárski operátori, ktorí združia výrobcov, distribútorov, zariadenia na zber a recykláciu.
Na Slovensku už v roku 2000 v tomto duchu vznikol Zväz podnikateľov zabezpečujúcich zber, dopravu a recykláciu opotrebovaných batérií a akumulátorov a dovozcov a výrobcov batérií a akumulátorov -- REBAT. Aj vďaka nemu sa podľa jeho prezidenta Jána Kamenického podarilo na našom území zastaviť znečisťovanie životného prostredia najrozšírenejšími ťažkými kovmi, olovom a kadmiom.
V prvej etape uvedeného procesu k tomu prispela skutočnosť, že sa za pomoci a významného pochopenia a spolupráce dovozcov a slovenského výrobcu akumulátorov rozbehol systém zberu a recyklácie opotrebovaných akumulátorov. Pomohla tomu uvážlivá finančná podpora Recyklačného fondu, čím vznikli technické podmienky na ekologicky bezpečnú prepravu a zber tohto nebezpečného odpadu. Vytvorili sa tak podmienky aj na uplatnenie kritérií EÚ na obmedzenie prepravy na najmenšiu možnú mieru od pôvodcu do recyklačného závodu.
V druhej etape sa položil dôraz na ekologizáciu zberu a financovanie jeho kontajnerizácie. Týmto sa Slovensko plne zaradilo medzi ekologicky najvyspelejšie krajiny EÚ v komodite opotrebovaných olovených a niklovo-kadmiových akumulátorov. Spolupráca distribútorov, výrobcov, zberateľov a recyklátorov vedno s Recyklačným fondom, so Združením miest a obcí Slovenska a s ostatnými, ktorí sa podieľajú na tejto činnosti, je podľa prezidenta REBAT Kamenického aj pre budúcnosť zárukou, že si túto pozíciu zachová.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 14:51