StoryEditor

Európa sa obávala o dodávky

09.05.2007, 00:00

Havária hlavného plynovodu, ktorým priteká ruský plyn do strednej a západnej Európy, spôsobila obavy o možný výpadok dodávok tejto komodity. Pondelkový výbuch pri ukrajinskom mestečku Luka totiž zničil 30-metrovú časť potrubia. "Je to vetva Urengoj -- Užhorod, teda ten smer, ktorý ide cez Slovensko a zásobuje Slovensko a Česko," povedal hovorca ministra hospodárstva Branislav Zvara.
Ruský plynárenský monopol Gazprom krátko po výbuchu ubezpečil zahraničných odberateľov, že svoje záväzky plní. Ukrajinskej strane sa podarilo uviesť do prevádzky obtokový plynovod a dodávky do Európy pokračujú bez prerušenia.
Nie je dôvod na paniku
Podľa Zvaru na Slovensku nie je dôvod znepokojovať sa. "Takéto veci sa dajú riešiť aj bypassmi alebo odklonením a opätovným pripojením na tieto vetvy," vysvetlil. Okrem toho, zdôraznil Zvara, v súčasnosti plníme harmonogram zásob plynu určených pre štátne hmotné rezervy, ktorý požaduje Európska únia a sú určené práve na takéto mimoriadne udalosti.
Výkyvy v preprave ani dodávkach zemného plynu na Slovensko nepotvrdila ani hovorkyňa Slovenského plynárenského priemyslu Dana Kršáková. Aj keby sa podľa nej dodávky prerušili, SPP je vďaka vlastným rezervám paliva zabezpečený pre podobné prípady. O znížení dodávok, podľa Európskej komisie, neinformoval ani jeden z 27 členov únie.
EK chce revíziu plynovodu
Plynovod Urengoj -- Pomary -- Užhorod postavili v roku 1983. Jeho takmer 4,5 kilometra potrubia ročne prepraví 32 miliárd kubických metrov plynu. Po pondelkovom výbuchu však Európska komisia vyzvala Ukrajinu, aby skvalitnila svoju plynovodnú infraštruktúru. "Podobná nehoda sa stala na tom istom úseku plynovodu v roku 2001," povedal hovorca eurokomisára pre energetiku Andrisa Piebalgsa. Komisia zvažuje dodatočné skúšky kvality ukrajinskej plynovodnej siete, prípadne len tej časti, ktorou sa dopravuje plyn do Európy. Únia dostáva z Ruska asi štvrtinu svojej ročnej spotreby plynu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 15:49