StoryEditor

Vláda dostala prístup k regulácii

07.02.2007, 23:00
Vláda dostala voľnú ruku pri rozhodovaní o cenách energií. Postarali sa o to poslanci schválením novely zákona o regulačnom úrade včera večer. Novelou sa vymení šesťčlenná regulačná rada, ktorá rozhoduje o cenách energií.

Vláda dostala voľnú ruku pri rozhodovaní o cenách energií. Postarali sa o to poslanci Národnej rady schválením novely zákona o regulačnom úrade včera večer. Novelou sa vymení šesťčlenná regulačná rada, ktorá rozhoduje o cenách energií pre domácnosti. Jej členovia môžu rozhodnúť, či nenastala mimoriadna situácia, keď môžu regulovať aj ceny pre podnikateľov. Nových členov vymenuje vláda a parlamentná väčšina, navrhovatelia môžu svojich zástupcov v prípade nespokojnosti stiahnuť.
Opozícia hovorí o ohrození nezávislosti regulačného úradu a kroku do minulosti.
Regulované neregulované ceny
Minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek sprvu v zákone navrhoval návrat k regulácii cien aj pre podnikateľov, a návrat k regulácii vyrobenej, tzv. "silovej" elektriny, čo sa kvôli podozreniam z podnikateľského lobingu nepáčilo zástupcom Európskej komisie. "Dnes návrh nie je v rozpore s legislatívou EÚ ani energetickou politikou pre Európu," prízvukuje Jahnátek.
Napriek ústupkom Ficovho kabinetu však možnosť regulácie v zákone zostala. Regulačný úrad môže rozhodnúť o regulácii, "ak vznikne mimoriadna trhová situácia, ak dôjde k ohrozeniu trhu vplyvom nedostatočne rozvinutého konkurenčného prostredia, alebo ak si to vyžaduje ochrana spotrebiteľa". Na ťahu je Brusel, ktorý rozhodne o súlade diskutovanej novely s európskou legislatívou.
Závislý nezávislý úrad
Problémom, na ktorý opozícia počas rozpravy poukazovala, je ohrozenie nezávislosti úradu, ktorý podľa dosiaľ platnej legislatívy nepodliehal žiadnym politickým ani podnikateľským vplyvom. Šesť členov regulačnej rady, ktorí mali dosiaľ zaručené funkčné obdobie šesť rokov a po dvoch sa menili každé dva roky, bude musieť odstúpiť. Nahradia ich kandidáti navrhnutí Ficovým kabinetom a Národnou radou, kde majú vládne strany väčšinu. Navyše, podľa schválenej novely bude členov možné hocikedy odvolať, ak nebudú dodržiavať regulačnú politiku schválenú ministerstvom hospodárstva. "Tento návrh zasahuje do nezávislosti regulátora," povedal poslanec za KDH Július Brocka.
Napriek mnohým výhradám opozičných poslancov zákon prešiel 78 hlasmi zo 130 prítomných hlasujúcich. Za zákon sa postavili všetci poslanci koalície a hlasoval zaň aj Alexander Slafkovský z SDKÚ-DS. Ak ho prezident stihne podpísať ešte tento mesiac, mal by začať platiť 1. apríla.

Povedali o zákone:
"Regulovať všetko a všetkých, a čakať, kedy na Slovensku nastane otvorený trh, je absolútne nepochopenie vecí." Stanislav Janiš, poslanec za SDKÚ-DS
"Spôsob odvolania regulačnej rady, ktorý navrhuje novela, je neštandardný. Tento zákon zasahuje do nezávislosti regulátora." Július Brocka, poslanec za KDH
"Ako je možné, že mzdy na Slovensku sú jedny z najnižších a ceny energií boli donedávna jednými z najvyšších v Európskej únii?" Oľga Nachtmannová, Smer-SD
"Minulá vláda neurobila pre liberalizáciu nič. Nikto sem neprišiel, hoci sa celosvetovo vedelo, že odstavujeme energetické zdroje. Novela je robená preto, aby tu nastal pohyb." Branislav Zvara, hovorca ministerstva hospodárstva

01 - Modified: 2003-04-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Štátna podpora hokeja a rozpočet SZĽH
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 08:18