StoryEditor

Vianoce lacnejšie nebudú

19.11.2006, 23:00
Slovákom sa pred tohtoročnými Vianocami oplatí ísť nakupovať za hranice. Dôvodom je silnejúca koruna, doma by ale na nižšie ceny čakali asi márne. Najviac si polepšila oproti maďarskému forintu a euru.

Pred tohtoročnými Vianocami sa Slovákom viac ako v minulostí oplatí nakupovať za hranicami. Dôvodom je silnejúca koruna. Najviac si polepšila oproti maďarskému forintu a euru, a to o jedenásť, respektíve osem percent. Euro je tak asi o tri koruny lacnejšie než vlani.
Naopak, doma by sme na nižšie ceny čakali kvôli tomu márne - vianočná ponuka v obchodoch, ktoré tovar dovážajú, výrazne nezlacnie. Reťazce pripúšťajú len minimálne úpravy, väčšinu kurzového zisku si tak ponechajú. Nechcú riskovať, že súčasné výrazné posilnenie koruny môže byť len krátkodobé.
Skokové zlacnenie tovaru sa teda čakať nedá, a to ani pri drahšom sortimente z dovozu, akým je napríklad elektronika. "Vývoj koruny nie je najdôležitejším faktorom pri tvorbe cien, hlavným je rýchly vývoj technológií," vyhlásil riaditeľ Datartu Pavel Sláma. Ani v Nay sa náhle zlacňovanie nechystá. "Posilnenie koruny sa snažíme zahŕňať do cien už počas roka," skonštatovala Tatiana Onderková zo spoločnosti Nay. Podobné sú stanoviská aj ďalších obchodných reťazcov. Napríklad v Tescu čakajú, či bude súčasný trend dlhodobý. Ak áno, zlacnieť by mohla práve elektronika, ale aj kakao.
Zlacňovanie je tak skôr postupné. Oproti vlaňajšku najvýraznejšie zlacneli LCD televízory, DVD rekordéry či notebooky, a to približne o pätinu. Klesli aj ceny bielej techniky. Tento trend sčasti zmierňuje nahrádzanie starších modelov elektroniky novými, ktoré sú už drahšie.
Východiskom tak zostávajú najmä aktuálne zľavy. Napríklad Tesco poskytuje na zimný odev 30-percentné zľavy a spoločenské odevy predáva o štvrtinu lacnejšie. V decembri ponúkne zákazníkom nové akciové katalógy, zľavy budú najmä na hračky. "Na Vianoce sa pripravujeme prakticky už rok dopredu," povedala hovorkyňa Tesca Oľga Hrnčiarová.

Vianoce lacnejšie nebudú, koruna nepomôže
Obchody Coop Jednota stavili na jedlo a predvianočnú súťaž, počas ktorej rozdajú vyše 400-tisíc výhier. "Klientom tento rok zlacníme prípravu vianočnej hostiny, napríklad olej a mäso," povedal obchodný riaditeľ Coop Vladimír Švarc.
Ani tu nebude mať kurz koruny vplyv. "Ide o veľmi krátku dobu, bolo by to predčasné a unáhlené rozhodnutie," dodal Švarc.
Datart v porovnaní s poslednými Vianocami prinesie rozšírenú ponuku elektronického sortimentu aj nové "balíkové" zvýhodnenia. Napríklad, ak si klient kúpi fén, epilátor a k tomu becherovku, získa tovar lacnejšie. Do konca roka ponúkne Datart trojročnú záruku na LCD televízory, plazmy a veľkú bielu techniku.
Nay Elektrodom začal tento rok s vianočnými akciami od polovice novembra. Okrem toho stavil na takzvanú Nay hodinku, ktorá sa vyhlasuje priebežne v niektorej z predajní a počas nej sa dá vybraný tovar kúpiť za polovičnú cenu.
Ešte výraznejšie zľavy sa dajú už tradične čakať po Vianociach
Výhodnejšie dovolenky
Zdá sa preto, že jediné, za čo budeme môcť silnejúcej korune ďakovať, budú stabilné ceny letných dovoleniek v budúcom roku, na ktoré nám však postačí menšie vreckové. "Ceny by mali ostať na úrovni tohto roka," tvrdí riaditeľ cestovnej kancelárie KOALA TOURS Oliver Kluch, a tiež riaditeľ Hydrotouru Mikuláš Milko. Výhodnejší kurz koruny by mal totiž podľa ich slov kompenzovať infláciu v dovolenkových destináciách a rast cien palív v letnom období. Preto ceny dovoleniek nestúpnu, ale ani nezlacnejú. Dovolenkári sa môžu tiež pripraviť na lacnejšie služby v letoviskách, čo odľahčí ich peňaženky počas pobytu.

Vianočné akcie
- V Tescu je o tretinu lacnejšie oblečenie
- Datart ponúka balíčky tovarov za výhodnejšiu cenu
- Coop jednota zlacnila mäso a olej
- Prakticky každý reťazec obnovuje pred Vianocami svoje katalógy s akciovým tovarom

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
10. máj 2024 10:49