StoryEditor

Fico rokoval s prezidentom EBOR o výstavbe diaľnic

12.06.2007, 18:35
Autor:
TASRTASR

O spôsoboch financovania, ktoré by urýchlilo budovanie infraštruktúry, najmä výstavbu diaľnic na Slovensku, ako prostriedku na zníženie regionálnych rozdielov, rokoval dnes v Londýne slovenský premiér Robert Fico s prezidentom Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBOR) Jeanom Lemierrom.
"Hľadali sme cestu ako využiť potenciál Slovenska a EBOR najmä na výstavbu diaľnic na Slovensku a myslím si, že nastáva významný posun aj v tejto oblasti," uviedol slovenský premiér.
Diskutovalo sa pritom najmä o otázke ako na jednej strane zaistiť, že štát bude mať dostatok zdrojov na výstavbu diaľnic, a na druhej strane sa neohrozia prísne maastrichtské kritériá, ktorých splnenie je potrebné na zavedenie eura v SR.
Šéf slovenského kabinetu sa s Lemierrom dohodol, že sa vytypuje pilotný projekt úseku diaľnice, ktorý by mohol vzniknúť v spolupráci EBOR a SR. "Pokiaľ by sa tento projekt aj za účasti súkromného kapitálu osvedčil, potom by sme tento systém mohli nastaviť tak, že by do roku 2009 neboli ohrozené maastrichtské kritériá a súčasne by sme vedeli pomerne významne urýchliť výstavbu diaľnic," objasnil Fico, ktorý požiadal EBOR a slovenské ministerstvá financií a dopravy o čo najrýchlejšie predloženie takéhoto projektu.
Riaditeľ EBOR pre SR, Maďarsko, ČR a Slovinsko François Lecavalier vyjadril absolútny súhlas s premiérom v tom, že najlepším spôsobom na zabezpečenie rovnomernej distribúcie rastu a blahobytu na Slovensku je rýchle a efektívne budovanie infraštruktúry. Podieľať by sa na tom mal nielen štát, ale aj súkromný sektor. "Budeme spolupracovať so slovenskou vládou a súkromným sektorom s cieľom vytvoriť takzvané PPP partnerstvo, v ktorom sa riziká rozdeľujú medzi súkromný sektor a štát tak, aby sa zabezpečilo rýchlejšie a efektívnejšie budovanie diaľnic, než len pri zapojení štátu," dodal Lecavalier.
V rámci debaty o snahách Slovenska vstúpiť do eurozóny 1. januára 2009 sa Lemierr zaujímal aj o výšku deficitu, mieru inflácie či výšku celkovej zadlženosti Slovenska, čo sú rozhodujúce ukazovatele podmieňujúce zavedenie spoločnej európskej meny.
"Všetci oceňujú stabilitu na Slovensku, ktorá naozaj je v politickom aj ekonomickom zmysle. Postupne vidia, že je tu záujem slovenskej vlády správať sa sociálnejšie, než sa správala predchádzajúca vláda, ale to je legitímny politický program, ktorý každý rešpektuje," dodal Fico.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 13:00