StoryEditor

Kojda na fonde končí

Personálna rošáda v štátnych inštitúciách pokračuje. Včera vláda navrhla odvolať šéfa Fondu národného majetku Jozefa Kojdu, ktorý ho viedol necelých sedem rokov (od decembra 1999) ako nominant DS. Vláda sa s jeho odvolaním poponáhľala. Rokovanie bolo zvolané narýchlo, uskutočnilo sa krátko po hlasovaní parlamentu o dôvere vláde.

Personálna rošáda v štátnych inštitúciách pokračuje. Včera vláda navrhla odvolať šéfa Fondu národného majetku Jozefa Kojdu, ktorý ho viedol necelých sedem rokov (od decembra 1999) ako nominant DS. Rokovanie bolo zvolané narýchlo, malo sa uskutočniť krátko po skončení rozpravy v parlamente o programovom vyhlásení vlády. Dôvod je podľa hovorkyne vlády Silvie Glendovej jasný: "Ak by vláda neposunula návrh na odvolanie do parlamentu do dnešného dňa ďalšiu šancuby mala až v septembri," povedala Glendová. Staré vedenie fondu musí však byť podľa Glendovej odvolané čo najskôr. "Vo fonde sedia nominanti starej vlády a môžu si robiť čo chcú, napríklad predávať nemocnice." Rozhodnutie v čase uzávierky HN ešte nebolo známe. Podľa materiálu na internetovej stránke vlády by sa novým šéfom fondu mal stať Peter Šimka, viceprezidentom Augustín Hambálek. Podobne ako v prípade nového šéfa SIS ani o nich odborná verejnosť veľa nevie.
Fond zmeny vo vedení fondu očakával. Napriek tomu sa o tom, že majú padnúť hlavy šéfa, jeho zástupcu a členov prezídia už vo štvrtok, dozvedeli na Fonde až od HN. Prezidenta Kojdu táto správa pritom zastihla na dovolenke na horách. "Sme ale pripravení na odovzdanie agendy," povedala hovorkyňa fondu Tatjana Lesajová.
Paradoxne o odvolávaní nevedel ani predkladateľ návrhu minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek. "Ja o tom nič neviem, nie som politik. Rozhodnú o tom dnes (včera, pozn. red. )vo vláde traja koaliční partneri," povedal včera Jahnátek. Aj minister financií sa o odvolávaní dozvedel až počas dňa, keď mu prišla sms s tým, že pol hodiny po skončení schôdze v parlamente sa má dostaviť na rokovanie vlády.
Fond očakáva zmeny aj na postoch v dozornej rade. "Miesto predsedu rady patrí totiž opozícii," povedala Lesajová. V súčasnosti je predsedníčkou Marta Lobotková nominovaná ĽS-HZDS. Podľa Lesajovej by túto pozíciu mala obsadiť nominantka SDKÚ Anna Bubeníková, ktorá je v súčasnosti členka výkonného výboru fondu.

Kto koho vystrieda v prezídiu fondu
Jozef Kojda (prezident) Peter Šimka
Daniel Végh (viceprezident) Augustín Hambálek
Juraj Plechlo, Mikuláš Kačaljak, Igor Grošaft, František Stano,  Rezsö Duray (členovia) Jozef Cudrák, Vladimír Taraba, Pavol Hanus, Slavomír Eliaš, Ľubomír Želiezka, Gerhard Majling, Peter Greguš

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
11. máj 2024 16:22