StoryEditor

Regiónu pomôžu inovatívne firmy

17.11.2005, 23:00
Ekonomike tatranského regiónu by okrem cestovného ruchu mohli pomôcť aj vysoko inovatívne firmy, ktoré nezaťažujú životné prostredie. V slovenských veľhorách by sa mohla popri tradičnom turizme vyrábať napríklad jemná elektronika, optické a lekárske zariadenia. Aj s takýmto scenárom počíta projekt rozvoja tatier spoločnosti VVMZ.
Ekonomike tatranského regiónu by okrem cestovného ruchu mohli pomôcť aj vysoko inovatívne firmy, ktoré nezaťažujú životné prostredie. V slovenských veľhorách by sa mohla popri tradičnom turizme vyrábať napríklad jemná elektronika, optické a lekárske zariadenia. Aj s takýmto scenárom počíta projekt rozvoja Tatier spoločnosti VVMZ.
Prevádzkovatelia vysokotatranských rekreačných zariadení v Tatrách často zvyšujú ceny bez primeraného skvalitnenia a služieb. Riskujú tak, že počet návštevníkov slovenských veľhôr bude klesať. "Takýto prístup má negatívny vplyv na počet návštevníkov. Z ekonomického hľadiska je jediným rozumným riešením zvyšovanie ponuky a kvality služieb," zdôraznil Emil M. Roest, konateľ spoločnosti VVMZ, ktorá zvíťazila v tendri na projekt rozvoja Vysokých Tatier. Skvalitnenie služieb podľa Roesta vyžaduje značné investície do verejnej infraštruktúry a podpory turizmu.
Roest upozorňuje, že revitalizácii Vysokých Tatier by okrem turizmu pomohli aj iné podnikateľské aktivity v podhorí. Štúdia pripomína, že v horských regiónoch, akými sú aj Vysoké Tatry a ich okolie, je vhodné vytvoriť podmienky na podnikanie vysoko inovatívnych firiem. Takéto spoločnosti svojou produkciou nezaťažujú životné prostredie. Pomohli by udržať obyvateľov, ktorí z Vysokých Tatier odchádzajú, čo by prispelo k ekonomickému rozvoju regiónu.
Štúdia pripomína, že podľa skúseností z horských oblastí v zahraničí, do podtatranského regiónu by bolo vhodné umiestniť napríklad výrobu optických, lekárskych a meracích prístrojov, výroby jemnej mechaniky, elektroniky či fytofarmakológie, ale aj výskumné a vývojové centrá. To znamená, že podtatranský región je vhodný na rozvoj znalostnej ekonomiky s vysokou pridanou hodnotou.
Štúdia rieši revitalizáciu Vysokých Tatier komplexne. Zahŕňa nielen Mesto Vysoké Tatry, ale aj okresy Poprad, Kežmarok, Liptovský Mikuláš a Tvrdošín. Podľa finančného plánu obnovy a rozvoja by sa malo najmä do infraštruktúry do roku 2011 investovať vyše 32 miliárd korún.
Ochranári z mimovládnych organizácií považujú niektoré závery štúdie za problematické. "Odporúča aj rozvoj ekonomických aktivít, ktoré poškodzujú prírodu a zvyšujú ekologickú záťaž a ohrozujú liečebno-regeneračnú funkciu Tatier," tvrdí aktivistka Ľubica Trubíniová . Štúdia sa podľa nej snaží vyhovieť všetkým záujmovým skupinám, nerešpektuje prioritu ochrany prírody na území národného parku. Dokonca pripúšťa možnosť, že súčasný TANAP prestane byť medzinárodne uznávaným národným parkom.

Niektoré investície z finančného plánu obnovy a rozvoja 
regiónu Vysokých Tatier v rokoch 2005 až 2011 (v miliardách Sk)
Výstavba kanalizácií a čistiarní odpadových vôd 1,36
Výstavba vodných nádrží a poldrov na zachýtavanie vody 3,6
Diaľničné stavby a cesty rýchlostného typu 15,7
Budovanie informačných centier 0,06
Zdroj: VVMZ
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 02:29