StoryEditor

Zima uberie poľnohospodárom z úrody

14.03.2006, 23:00

Jarné práce na poliach sa tento rok oneskoria. Poľnohospodári by už chceli siať jarný jačmeň, prihnojovať pôdu, ale kvôli zamrznutej alebo podmáčanej pôde nemôžu. Kvôli mrazom a zasneženým poliam sa nedá ani zistiť, v akom stave sú oziminy. Preto prvá bilancia poškodenia porastov bude hotová asi až v polovici apríla. Prvé odhady však hovoria, že dlhá zima môže ubrať z tohtoročnej úrody desať až pätnásť percent.

Starosti s vyorávkami
"Farmári potrebujú ísť do polí tento mesiac. Jarný jačmeň je najlepší, keď sa vysadí v marci. Aprílový už nie je taký kvalitný a aj úroda býva nižšia," konštatuje hovorca argárno-potravinárskej komory Stanislav Nemec. Meteorológovia však farmárom veľkú nádej na skorý začiatok jarných prác nedávajú. Počas tohto týždňa bude premenlivá až veľká oblačnosť so snehovými prehánkami. V jeho závere sa očakáva príchod studeného frontu, ktorý spôsobí ďalšie ochladenie. Jar je podľa meteorológov v nedohľadne, zima bude pravdepodobne miernejšia až posledný marcový týždeň.
"Môže to mať veľmi vážne dôsledky," myslí si predseda Roľníckeho a výrobno-obchodného družstva v Pate (okr. Galanta) Jozef Nahácký. Cez deň pôda trochu rozmrzne, v noci opäť stuhne. "Oziminy máme podmáčané. Na jar ich asi budeme musieť vyorať a zasiať niečo iné," dodal. Starosti im robia aj divo žijúce vtáky, najmä labute. Nemajú dostatok prirodzenej potravy, a tak vyzobávajú na poliach niektoré plodiny.

Ovocné sady sú v poriadku
Neistotu cítia aj vinohradníci. "Biele odrody sú na 70 percent postihnuté mrazom. Najviac odolali červené, napríklad frankovka modrá," informuje Pavol Záleský z Vinohradníckej spoločnosti Modra. Takéto poznatky majú podľa neho aj ďalší vinohradníci. Nič však ešte nie je stratené. Všetko sa podľa neho ukáže až keď sa oteplí a vyrašia púčiky. "Myslím si, že to napokon nebude až také zlé. Komplikácie môžu nastať, ak po oteplení prídu jarné mrazy a puky zamrznú," dodal.
V ovocných sadoch je všetko v poriadku a ovocinári robia teraz jarné rezy. "Sady zima zatiaľ nepoškodila. Rizikom však môže byť oteplenie a jarné mrazy," pripúšťa predseda Ovocinárskej únie SR Valter Heck. Počas nedávneho krátkeho oteplenia nestihli dreviny rozkvitnúť. V minulosti sa neraz stalo, že teplé počasie stromy oklamalo a rozkvitli už v januári.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
09. máj 2024 01:17