StoryEditor

Vstúpili sme do energoklubu

07.03.2007, 23:00

Slovensko sa stalo členom Medzinárodnej energetickej agentúry. Po niekoľkoročnom úsilí včera Slováci dostali v Paríži pozvánku do energetického klubu OECD. Z európskych krajín sa tak pridáme k starej pätnástke, Česku či Maďarsku. Na schválenie svojho členstva stále čakajú Poliaci.
"Slovensko má dôležitú úlohu v európskom reťazci dodávok energií. Jeho geografická poloha ako kľúčovej krajiny pre tranzit energií v strednej a východnej Európe znamená, že členstvo významne podporí energetickú bezpečnosť v regióne," povedal riaditeľ agentúry Calude Mandil.
Podľa energetického analytika Karla Hirmana to znamená, že Slovensku sa podarilo splniť kritériá pre najvyspelejšie krajiny a podarilo sa "učesať" energetický systém. "Je to dobrá správa. Získali sme prístup k energetickému know-how, ktoré má Medzinárodná energetická agentúra jedno z najlepších na svete," hovorí Hirman.
Na ministerstve hospodárstva, ktoré má u nás energetiku na starosti, vnímajú vstup Slovenska do agentúry ako možnosť nielen počúvať a využívať know-how, ale aj hovoriť do diania v svetovej energetike. "Uvažuje sa o budovaní nových tranzitných ciest do Európy, chceme podporiť aj myšlienku jednotného európskeho regulačného úradu," povedal hovorca rezortu Branislav Zvara s tým, že sú zatiaľ len na začiatku a tak bližšie podrobnosti zatiaľ nepoznajú.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 20:26