StoryEditor

Naši susedia nám v rýchlosti nestačia

01.06.2007, 00:00
Na Slovensku vzrástla mzda v národnom hospodárstve za posledných sedem rokov najrýchlejšie s pomedzi krajín Vyšehradskej štvorky.

Na Slovensku vzrástla mzda v národnom hospodárstve za posledných sedem rokov najrýchlejšie s pomedzi krajín Vyšehradskej štvorky. Ak by sme porovnali posledné kvartály rokov 1999 a 2006 v krajinách V4 a zohľadnili by sme kurzové rozdiely, zistíme, že na Slovensku vzrástli mzdy v národnom hospodárstve o viac ako tri štvrtiny. Poliaci si polepšili takmer o dve tretiny, Česi o niečo viac ako 60 percent. Najhoršie to bolo v Poľsku, kde priemerná mzda v posledných štvrťrokoch vzrástla len o necelých 22 percent.
Priemer kazí inflácia
Reálne nám však z príjmov odčerpala časť inflácia. Aj keď nominálne mzdy rástli vlani o 8,6 percenta, po odpočítaní inflácie sa priemerná mzda zvýšila o štyri percentá. Napríklad v Maďarsku vzrástli mzdy takmer o 12 percent pri nižšom raste cien ako to bolo u nás, reálne získali viac Česi a Poliaci. Nepomohol ani fakt, že rast ekonomiky Slovenska výrazne prevýšil všetky tri okolité krajiny. Rast ekonomiky na Slovensku bol sprevádzaný aj vysokým rastom produktivity práce, čomu však nezodpovedal rast miezd.
Stále zaostávame
Aj keď je rast miezd impozantný, ešte stále dostávame na výplatu menej ako v susedných krajinách Vyšehradskej štvorky. Po zohľadnení kurzov tak priemerný Slovák zarobí približne 77 percent toho, čo priemerný Čech. Podobne je to aj pri porovnaní s Maďarmi alebo Poliakmi. Poliaci pritom zarábali pred siedmimi rokmi dvakrát viac ako my.
Mzda nerovná sa životná úroveň
Je potrebné pripomenúť, že nominálne vyjadrenie miezd neurčuje životnú úroveň, pretože nevyjadruje cenovú hladinu v tej-ktorej krajine. Pritom ak by rast výkonnosti našej ekonomiky pokračoval v nastúpenom trende z predchádzajúceho roku, mohli by sme v životnej úrovni v HDP na osobu meranej cez paritu kúpnej sily už v tomto roku predbehnúť Maďarsko.
Priemerná mzda v národnom hospodárstve by v prvom polroku mala podľa Štatistického úradu vzrásť o 6,6 percenta a mala by dosiahnuť 19-tisíc korún. V rovnakom období minulého roku bola priemerná mzda niečo viac ako 17-tisíc, zatiaľ čo v poslednom kvartáli minulého roku to bolo viac ako 21-tisíc. Dôvodom sú vyplácané mimoriadne odmeny. Údaje o mzdách a raste HDP za prvý štvrťrok by mali štatistici zverejniť dnes.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
10. máj 2024 12:46