StoryEditor

Líder v recyklácii nebezpečných odpadov

21.10.2005, 00:00

Jedným z najrozšírenejších ťažkých kovov ohrozujúcich životné prostredie je olovo. Jeho hlavným zdrojom sú odpadové olovené akumulátory. Reagujúc na ekologickú objednávku tohto druhu v Slovenskej republike v rokoch 1995 až 1996 spoločnosť MACH Trade, s. r. o., v Seredi podľa jej konateľa Štefana Machalíka vybudovala a úspešne sprevádzkovala závod so špeciálnou technológiou na recykláciu tohto odpadu.
Pred rokom 1996 okolo päť až šesť miliónov kilogramov jedovatých olovených odpadov ročne skončilo na skládkach a v spaľovniach. Takýto spôsob nakladania s nebezpečným odpadom je v absolútnom rozpore s medzinárodne uznanými spôsobmi jeho likvidácie. Európska únia prijala smernice osobitne pre akumulátory. Tie zdôrazňovali zásady blízkosti a sebestačnosti, ktoré sa majú uplatňovať jednotlivo v členských štátoch únie.
Slovensko patrí k tým európskym štátom, kde sa v súlade s uvedenými kritériami sformoval systém zberu a recyklácie a úspešne aj funguje. Narušenia nastali len v roku 2005 na základe sporného rozhodnutia ministerstva životného prostredia, ktoré súhlasilo s vývozom tohto odpadu do Poľska, čo je podľa Machalíka v rozpore s odporúčanými systémami v Európskej únii a prístupovou zmluvou. Prísne sledovaným v únii je zber a doprava jedovatého oloveného odpadu. Tu vzniká najväčší predpoklad poškodzovania životného prostredia. Preto sa kladie dôraz na sprísnenie riadenia zberu a dopravy, ktoré sa musia organizovať tak, aby boli čo najbližšie k pôvodcovi odpadu a doprava od neho do recyklačného závodu sa obmedzila na najmenšiu možnú mieru.
Slovenská republika spĺňa európske normy recyklácie opotrebovaných batérií a akumulátorov. Recyklačné kapacity v spoločnosti MACH Trade, s. r. o., v Seredi troj- až štvornásobne prevyšujú výskyt opotrebovaných batérií a akumulátorov v SR. Vytvorili sa tým predpoklady, že aj ďalší rast automobilizmu, a tým vznikajúce väčšie množstvo odpadových akumulátorov, nespôsobí problémy v oblasti recyklácie. Podľa Machalíka je tu dôvodný predpoklad, že Slovenská republika bude naďalej patriť k lídrom v recyklácii opotrebovaných olovených akumulátorov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 06:14