StoryEditor

Nezamestnanosť na minime

20.04.2007, 00:00
Autor:
SITASITATASRTASR
Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku dosiahla ku koncu marca 8,89 percenta. Je to historické minimum, keďže prvýkrát klesla pod hranicu deviatich percent. Oznámil to Vladimír Haško z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny. V medzimesačnom porovnaní tak miera nezamestnanosti zaznamenala pokles o 0,31 percentuálneho bodu.

Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku dosiahla ku koncu marca 8,89 percenta. Je to historické minimum, keďže prvýkrát klesla pod hranicu deviatich percent. Oznámil to Vladimír Haško z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny. V medzimesačnom porovnaní tak miera nezamestnanosti zaznamenala pokles o 0,31 percentuálneho bodu. Oproti marcu 2006 bola pritom nižšia o 2,53 percentuálneho bodu. Práve klesajúca nezamestnanosť je nástrojom v rukách odporcov novely Zákonníka práce. Úspechy pripisujú súčasnému pracovnému kódexu, z dielne pravicovej vlády.

Ľudí bez práce pribudlo v Komárne a Nitre
Nezamestnanosť klesla v marci takmer vo všetkých okresoch. Vzrástla len v okresoch Komárno a Nitra. Na základe údajov z jednotlivých regiónov Haško predpokladá, že klesať bude aj v apríli. Pokles nezamestnanosti podľa neho očakávajú úrady prace v 70 okresoch Slovenska, jej nárast signalizuje len Trenčiansky okres, a to v súvislosti s pripravovaným hromadným prepúšťaním v trenčianskom závode Ozeta Neo. Za hlavné faktory vplývajúce na pokles nezamestnanosti označil sezónne práce, pracovnú mobilitu vrátane zahraničnej, ale aj aktívne opatrenia na trhu práce. "V negatívnom smere pôsobil stále pretrvávajúci nedostatok voľných pracovných miest zodpovedajúci štruktúre evidovaných uchádzačov o zamestnanie, prepúšťanie z organizačných dôvodov, hromadné prepúšťania a opätovný návrat do evidencie po troch mesiacoch," dodal Haško.

Polepšili si aj kraje
"V marci tohto roka bol zaznamenaný medzimesačný pokles miery nezamestnanosti vo všetkých krajoch Slovenska," konštatoval Haško. Najvyššiu úroveň miery nezamestnanosti evidoval Banskobystrický kraj, a to na úrovni 15,37 percenta. "Najvýraznejší medzimesačný pokles bol zaznamenaný práve v Banskobystrickom, a potom v Žilinskom kraji. Najmenej výrazný pokles bol v Bratislavskom kraji, ale to je zrejmé z toho, že Bratislava má najnižšiu mieru evidovanej nezamestnanosti," spresnil.

231 161
Počet nezamestnaných, ktorí môžu okamžite nastúpiť do práce, predstavoval podľa údajov ústredia práce na konci marca 231 161 ľudí. "Znova dochádzalo k poklesom, medzimesačne išlo o 8 009 osôb, medziročne bol pokles 61 102 osôb," spresnil Haško. V marci bolo z evidencie uchádzačov o zamestnanie vyradených 27 091 uchádzačov a prostredníctvom úradov práce sa ich umiestnilo 7 735.

Základné ukazovatele trhu práce podľa krajov

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
09. máj 2024 18:39