StoryEditor

Monopoly dostali na umúdrenie dva týždne

14.08.2006, 00:00
Energetické monopoly majú dva týždne na to, aby sa dohodli so štátom na cenách energií. Dovtedy bude vláda akceptovať ich pripomienky. Ak sa ministrovi hospodárstva nebudú zdať ústupky dostatočné, pristúpi štát k opatreniam, ktoré majú obmedziť ich zisk.

Energetické monopoly majú dva týždne na to, aby sa dohodli so štátom na cenách energií. Dovtedy bude vláda akceptovať ich pripomienky. Ak sa ministrovi hospodárstva nebudú zdať ústupky dostatočné, pristúpi štát k opatreniam, ktoré majú obmedziť ich zisk.
"Pokiaľ nebudeme vidieť reálny záujem, aby sa správali solidárnejšie, potom sa aj my budeme musieť správať inak," povedal počas piatkových rokovaní s monopolmi novinárom premiér Robert Fico. Minister Ľubomír Jahnátek avizoval, že sa uspokojí s päťpercentným znížením cien energií oproti súčasnému stavu. Ak by uspel, Slovensko by bolo výnimkou z celoeurópskeho trendu zdražovania energií.

Dohoda alebo vojna
Definitívne rozhodnutie napriek očakávaniam v piatok nepadlo. Najbližšie dva týždne budú situáciu v Slovnafte, plynárňach, elektrárňach a rozvodných spoločnostiach analyzovať zmiešané expertné skupiny. Ak monopoly neprídu s návrhmi, ktoré sú pre vládu akceptovateľné, štát pritlačí. "Budú to štandardné postupy možné v rámci slovenskej legislatívy," povedal Jahnátek s tým, že konkrétne kroky neprezradí, aby nedával monopolom tromfy do rúk.
O aké konkrétne kroky pôjde, zatiaľ nie je zrejmé. Napríklad v Česku dostala spoločnosť RWE Transgas (česká obdoba SPP) podľa agentúry ČTK pokutu 370 miliónov českých korún od Úradu pre ochranu hospodárskej súťaže. Dôvodom bolo zneužitie dominantného postavenia na trhu s plynom. Či takýto postup môže byť inšpiráciou pre slovenskú vládu, nie je známe.

Energetici sa bránia
Energetické spoločnosti argumentujú tým, že ceny energií celosvetovo rastú. Minister chce, aby spolu s cenami vstupov nerástol priamo úmerne aj ich zisk. "Keby prešli všetky návrhy, ktoré pripravujú energetické koncerny, bola by to na jednu rodinu záťaž asi 1 100 korún na mesiac," hovorí minister. Očakáva preto, že regulačný úrad neodobrí plynármi navrhované zvýšenie cien pre domácnosti o 15 percent. Úrad by mal však rozhodnúť už do konca augusta.
"Keď sa nebude kúpna cena plynu reflektovať v predajných cenách, budeme domácnostiam predávať pod náklady. Je to v rozpore s európskou aj slovenskou legislatívou,"
argumentuje hovorkyňa SPP Dana Kršáková.

Pripravujú opatrenia
Vláda už pripravuje viacero opatrení. Tie krátkodobé by mali zamedziť nárastu cien na jeseň či na nový rok. "Naším cieľom je postupné znižovanie, začať tak piatimi percentami oproti roku 2006," hovorí Jahnátek. Prvé opatrenia by potom mali vystriedať systémovejšie a dlhodobejšie kroky, ako podpora obnoviteľných zdrojov energie a zvyšovanie konkurencieschopnosti na trhu.
Monopoly argumentujú tým, že ceny celosvetovo stúpajú a ich zisky nie sú vyššie ako v okolitých krajinách. "Čisté ceny motorových palív očistené od daní patria na Slovensku v rámci EÚ dlhodobo medzi najnižšie," hovorí Hana Šimková zo Slovnaftu.
Napriek tomu monopoly avizujú, že sú ochotné ustúpiť. "Uvedomujeme si dosahy na najslabšie vrstvy obyvateľstva a sme pripravení spoločne nájsť riešenia," povedal predseda Predstavenstva SPP Jan Massmann. Podobný názor tlmočila aj hovorkyňa Slovnaftu.

Krátkodobé riešenie
Podľa členov vlády si aj samotné monopoly musia uvedomiť, že zvyšovanie cien rozbieha infláciu a je v ich obchodnom záujme, aby sme euro prijali čo najskôr. Aj preto chcú pritlačiť a splniť tak svoje predvolebné sľuby. "To, čo urobila predchádzajúca vláda na Slovensku, je energetická vlastizrada," dodal Fico.
Súčasné kroky vlády však podľa analytikov aj tak nezvrátia trend do budúcnosti. "Dočasné znižovanie cien je krátkodobá záležitosť. Z dlhodobého hľadiska nie je tento trend možné predpokladať, ceny vo veľkej miere závisia od sveta," myslí si ekonóm Slovenskej akadémie vied Slavomír Karas, ktorý bol pozorovateľom na rokovaniach.

Návrhy na zvýšenie cien pre domácnosti:
Plyn - asi 15 percent
Teplo - 6 až 8 percent
Elektrina - asi 16 percent*
*- cenové návrhy ešte nie sú stanovené, odhady podľa uzatváraných obchodov na budúci rok
Zdroj: HN

Možné kroky vlády v boji s monopolmi:
- tlak na regulačný úrad, zníženie zisku monopolov - netrhové kroky môžu zneistiť zahraničných investorov
- regulácia cien benzínu, elektriny a plynu - vláda musí dať pozor, aby nešla proti legislatíve EÚ
- osobitné zdanenie monopolov - znamenalo by konkurenčnú výhodu pre zahraničných konkurentov
- podpora obnoviteľných zdrojov, kroky na zvýšenie konkurencie - účinné a pre trh zdravé kroky, na ich aplikáciu je však potrebný dlhší čas

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. máj 2024 01:46