StoryEditor

Rusi sa chcú podieľať na Mochovciach

21.02.2006, 23:00

Bratislava (hn/Martin Kóňa)
Rusi by sa radi podieľali na dostavbe atómovej elektrárne v Mochovciach a na ďalších projektoch v oblasti slovenskej jadrovej energetiky. Potvrdil to ruský minister vlády Sergej Naryškin. "Vidíme veľký potenciál vo výstavbe atómových elektrární vo vašej krajine, s ktorou máme veľmi dobrú spoluprácu v oblasti energetiky," povedal pred novinármi.
O možnostiach spolupráce rokovala ruská vládna delegácia s predstaviteľmi slovenského ministerstva hospodárstva v Bratislave. "Kooperácia v oblasti energetiky by mala byť určite širšia. Nechceme ruskej strane len ponúknuť možnosť vstúpiť do dostavby Mochoviec a odstávky reaktorov v Jaslovských Bohuniciach. Hovorili sme aj o obnove sietí v Ruskej federácii. Chceme byť vývozcom elektriny do tejto krajiny," povedal minister Jirko Malchárek s tým, že všetko bude nakoniec závisieť od Slovenských elektrární a ostatných investorov.
Po odstavení bohunických blokov bude Slovensko čeliť nedostatku domácej elektriny a bude musieť dovážať. Európska a ruská elektrizačná sústava nie sú prepojené do tej miery, aby sa dnes dalo uvažovať o obchode s energiou. V súčasnosti sa pripravuje prepojenie na Ukrajinu, kde je elektrina lacnejšia ako tá vyrobená na Slovensku.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 04:56