StoryEditor

Česi idú výrazne znížiť daň

18.03.2007, 23:00
České ministerstvo financií plánuje navrhnúť zavedenie jednej sadzby dane z príjmov fyzických osôb na úrovni 15 percent a právnických osôb na úrovni 19 percent.

České ministerstvo financií plánuje navrhnúť zavedenie jednej sadzby dane z príjmov fyzických osôb na úrovni 15 percent a právnických osôb na úrovni 19 percent. Informoval o tom v sobotu denník Mladá fronta Dnes, pričom dodal, že toto zníženie by malo vyvážiť zvýšenie dane z pridanej hodnoty. Nová sadzba dane pre fyzické osoby by nahradila súčasné štvorpásmové progresívne zdaňovanie od budúceho roka. Daňová sadzba právnických osôb by mala postupne klesať zo súčasných 24 percent na spomínaných 19 percent do roku 2010, pričom daňový výpadok by malo vynahradiť zrušenie mnohých výnimiek.
Hovorca českého ministerstva financií Ondrej Jakob však povedal, že rezort musí svoj plán zmien v daňovej oblasti ešte dokončiť, pričom tento návrh je iba jedným z mnohých. Podľa správy denníka by zníženie sadzby dane z príjmov fyzických osôb spôsobilo výpadok v rozpočtových príjmoch v objeme 16 miliárd korún, vláda by sa však snažila získať 25 miliárd korún.

Analýzu znižovania daňových sadzieb v Česku prinesieme v zajtrajšom vydaní.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 18:37