Mosadz na betónových kvádroch a levitujúich kruhoch tu vlastne zdatne supluje zlato v akejsi naturálnej, až surovej podobe, ktorá kontrastuje s eleganciou a jemnosťou zlatých šperkov.Archív súťaže Interiér roku
StoryEditor

Slovák v súťaži Interiér roka: S týmto projektom zastupuje našu krajinu

08.03.2017, 23:01
Autor:
řezřez
Klenotníctvo Diagram v centre Bratislavy získalo k dispozícii len malý priestor, našťastie s vysokou klenbou, typickou pre historické domy. Architekt Martin Frank ho nechal úplne "vyčistiť" a zbaviť akýchkoľvek príkras.

Návrh postavil na kontrastoch. "Sú to symboly: elegancia verzus prostota, striedmosť verzus opulencia zlatých a strieborných šperkov, robustnosť mosadzných a betónových boxov verzus jemné spracovanie šperkov," opisuje svoj prístup k riešeniu architekt Frank pre idnes.

V galérii si pozriete fotografie jedinečného projektu.

Svoj projekt prihlásil do súťaže Interiér roka v kategórii Verejný interiér

Tú organizuje Inštitút bytového dizajnu, v tomto ročníku prvýkrát pre Českú aj Slovenskú republiku. Betón aj biely mramor Pri výbere materiálov sa architekt kontrastov naozaj nebál: miesto tu majú betón a mosadz, ale aj sklo, kožušiny a biely mramor.

Na betónovú surovú podlahu umiestnil štyri ostrovčeky v pomyselnom štvorci, ktorý priestoru dodáva poriadok a zároveň umožňuje vzájomnú komunikáciu. Popri dvoch ostrovčekov určených na prezentáciu, doplnených sklenenými kryštálmi a kožušinovými doskami, stojí predajný ostrovček s jedinou nízkou sklenenou vitrínou.

Štvrtý je miestom na posedenie a premýšľanie. Môžete si tu dať pohár vody či kávu a pripadáte si tu teda skôr ako na návšteve než v "nudnom" obchode. Mosadzné kruhy levitujúce v priestore s rúrkami svetelných zdrojov, ktoré decentne svietia len pod seba, predstavujú jediný lineárny prvok v priestore, ktorý spája všetky ostatné do jednotného celku.

Pod kruhmi vyrastajú z podlahy betónové kvádre v kombinácii s elegantnou, ale hrubo patinovanou mosadzou. Surovo popraskané šedé drevo, príjemné na dotyk, na pulte funguje ako horizontálne členenie priestoru. V nízkom horizonte odrážajú okolie odľahčené zrkadlové kvádre, opticky zväčšujúce priestor klenotníctva.

Namiesto prísnych a uzavretých vitrín lemujú steny jednoducho osadené a decentne nasvietené police pre bytové parfumy a luxusné sviečky, hlavný priestor pre vystavenie však predstavujú sklenené kvádre s geometricky usporiadanou skladbou mosadzných "vetiev", určených pre zavesenie jednotlivých šperkov.

Martin Frank ani tu nezaprel tvorcu bytových interiérov, ktorých majitelia o nich hovoria ako o relaxačnom a upokojujúcom priestoru, kam sa radi vracajú. To isté by malo platiť o tomto klenotníctve.

01 - Modified: 2016-10-04 13:15:47 - Feat.: 0 - Title: Farby síce stresujú, ale čierno-biela nudí. Dizajnérka radí, ako si nakombinovať interiér 02 - Modified: 2017-01-31 13:59:16 - Feat.: 0 - Title: Ak čakáte prírastok do rodiny, uľahčite si život. Chlapec alebo dievča, základom je neutrálny interiér
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 02 - Modified: 2024-04-10 09:34:39 - Feat.: - Title: Opel znovuzrodil ikonický model Frontera. Výroba bude na Slovensku, na off-road však zabudnite 03 - Modified: 2024-04-10 09:03:57 - Feat.: - Title: Minulosť a budúcnosť ľanu a konopy: Látky, ktoré nevyšli z módy od praveku 04 - Modified: 2024-04-08 09:15:00 - Feat.: - Title: Odvrátená stránka štýlového prvku áut. Môže byť pre motoristov nebezpečný, varuje ADAC 05 - Modified: 2024-04-06 22:00:00 - Feat.: - Title: Návrh inšpiratívneho interiéru v novostavbe v Záhorskej Bystrici: Architekti stavili na remeslo a čisté línie
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 07:11