Kategória: Občianske a priemyselné stavby Bratislava Autor: Oliver Kleinert; ateliér KLEINERT CREATIVE HOUSE Spolupráca: Jaroslava Ban, Mariana Bartková, Pavol Pribylinec Príbeh premeny jednej školy “socialistického” typu je zatiaľ unikát. Mohol by však byť príbehom premien stoviek ďalších normalizačných budov po celom Slovensku. Na budovy s hodnotami pedagogiky 21. storočia. Na budovy, kde architektúra a dizajn, poctivosť riešení a cielená tvorba možností pozitívnych stretov aktívne pomáha vyučovaciemu procesu a ľuďom v ňom. Premena školy je v rovine ideovej aj fyzickej. Celkový koncept-cieľ, kam škola dlhodobo smeruje, je základným dokumentom architektonického návrhu. Umožňuje etapizáciu fyzickej rekonštrukcie ako aj strategické plánovanie investora s limitovaným rozpočtom a časom na jednotlivé prestavby. V súčasnosti je ukončená 3. etapa z plánovaných 10.Petra Bošanská
StoryEditor

Významný úspech slovenských architektov: Obnova petržalskej školy získala prestížnu cenu

31.08.2021, 09:55
Autor:
lezolezo
Inovatívna achitektúra a najlepšia z najlepších, takto ocenili porotcovia Ateliér Kleinert Creative House a ich premenu školy v Bratislave.
German Design Council ako vyhlasovateľ prestížnej medzinárodnej súťaže ICONIC  AWARDS 2021  nominoval slovenský projekt premeny normalizačnej budovy školy na ocenenie INNOVATIVE ARCHITECTURE. 
Ateliér Kleinert Creative House následne nezískal však iba cenu “the winner”, ale priamo BEST OF BEST. 
Ocenenie je v kategórii Interiér: Občianske budovy / Kultúra / Vzdelávanie.
V galérii si pozrite fotografie školy CS Lewisa: 

“Je to pre nás obrovská česť. Zo všetkých oceneni sa tešíme najmä preto, že umožńujú komunikovať o dôležitosti fyzického priestoru pre vzdelávanie.

Túto tému sme otvorili v roku 2019 ocenením  CE-ZA-AR a sme veľmi radi, že vlna komunikácie o potrebe vzdelávania naozaj prichádza.
Ako architekti sa cítime zodpovední za stav krajiny a jej smerovanie.Na projekte sme pracovali s cieľom vytvoriť manuál, ako systémovo pristupovať k rekonštrukciám najmä typizovaných škôl.

Kvalitná rekonštrukcia vydržÍ dlho a  je zásadná nielen pre každodenný život detí a pedagógov, ale aj pre šetrenie verejných financií a práce, ktoré nebude treba o pár rokov opakovať, pretože nebol čas alebo peniaze. 
S týmto sa na Slovensku ešte stále boríme, pričom je dôležité si uvedomiť, že rekonštrukcie škôl v duchu súčasnej pedagogiky nie sú iba o výmene mobiliáru a farbách, ale o architektonickej koncepcii a etapizácii projektu a realizácie, hovorí architekt, autor projektu Oliver Kleinert.

Porota vo svojom verrdikte ocenila, že za projektom Transformácie normalizačnej budovy školy stojí dizajnový koncept, ktorý je presvedčivý do posledného detailu.

"Dizajn budovy má nielen na úrovni formy, ale aj po sociálno-didaktickej stránke neuveriteľne moderný vzhľad, ktorý poskytuje ohromnú demonštráciu možností aj pri limitovaných zdrojoch.
Súčasná transformácia tejto normalizačnej budovy môže na rôznych úrovňach slúžiť ako príklad. Nanovo nadizajnované priestory pôsobia moderným, svetlým, priateľským, a na viacerých miestach takmer domácim dojmom, zdôrazňujúc  vzájomné spojenie a radosť z učenia,” zdôraznili svetoví experti. 
Príbeh premeny školy socialistického typu je zatiaľ u nás unikátom. Škola  C.S. Lewisa v Bratislave by však mohla byť príkladom, ako sa vysporiadať s ďalšími takzvanými normalizačnými budovami po celom Slovensku. 
Premena sa deje v ideovej aj fyzickej rovine. Etapizácia rekonštrukcie umožňuje strategické plánovanie s limitovaným rozpočtom a časom na jednotlivé prestavby. 

01 - Modified: 2019-10-10 19:22:40 - Feat.: 0 - Title: Toto je najkrajšia slovenská architektúra. Pozrite si, kto vyhral prestížne ceny CE ZA AR 2019
01 - Modified: 2019-01-04 14:56:01 - Feat.: - Title: Developeri nesmú meniť Bratislavu, tvrdí architekt. Čo prinesie mestu prvý mrakodrap? 02 - Modified: 2018-07-02 12:51:34 - Feat.: - Title: Z Istropolisu by mohla byť atrakcia. Iné budovy by som však zbúral, hovorí známy architekt 03 - Modified: 2018-07-02 12:29:00 - Feat.: - Title: Z Istropolisu by mohla byť atrakcia. Iné budovy by som však zbúral, hovorí známy architekt
menuLevel = 2, menuRoute = style/dizajn, menuAlias = dizajn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 00:57