StoryEditor

Božská premena: Striptízový klub prerobili na kostol. K tejto úlohe ma povolal Boh, hovorí pastor

27.07.2021, 13:00
Autor:
ČTKČTK
Pastor dúfa, že jeho kostol, ktorý stojí medzi obchodom s marihuanou, sexshopom a zašlým motelom, pomôže zlepšiť stav štvrti.

Obľúbený striptízový klub, ktorý kedysi lákal zákazníkov pri rušnej ceste vedúcej do aljašského mesta Anchorage, sa dočkal nečakanej premeny. Z chrámu ženskej krásy je teraz chrám spásy.

To všetko vďaka dcére jednej z bývalých miestnych tanečníc, ktorá ho premenila na kostol a pastorovi, ktorý dokázal vidieť jeho potenciál. Linda Duneganová verí, že pri premene niekdajšieho klubu Fantasies na piatej ulici na baptistický kostol Open Door, zohralo rolu božie vnuknutie.

Zo striptízového baru svätostánok

Vďaka nemu sa podľa nej podarilo zmeniť javisko na svätostánok a tyče tanečníc nahradiť kazateľnicou. "Tento kostol sa zrodil, pretože som sa päť rokov modlila," povedala Linda Duneganová, ktorá sa pokúšala budovu odkúpiť už skôr, ale svojho plánu sa vtedy vzdala.

Myslela si, že sa s nápadom lúči nadobro, lebo sa nedokázala dohodnúť s majiteľom. Ten však dal potom realitnej kancelárii týždeň na to, aby jeho nehnuteľnosť predala a navrhol, aby skúsili zavolať práve Linde. Dohoda sa podarila, uviedla agentúra AP.

"Boh bol na mňa veľmi dobrý," hovorí Duneganová. "Dal mi rodinu, úžasného manžela, jedlo na stôl a miesto na život." Príbeh, ako sa dievča, ktoré ledva prežívalo v rodnom Vietname na jednej miske ryže denne, zmenilo na americkú realitnú investorku s 19 nehnuteľnosťami v troch amerických štátoch, znie ťažko uveriteľne.

Americký sen

Duneganová vyrastala v malej dedine neďaleko kambodžskej hranice, kde väčšina domov stála na koloch a okolitú vodu všetci využívali na lov rýb, ale aj ako toaletu. Sobáš jej matky a otca dohodli ich rodičia.

Manželstvo sa rozpadlo, keď matka neporodila mužského dediča a manžel ju poslal späť do jej rodnej dediny aj s obomi dcérami. Matka nastúpila ako čašníčka do baru, kde sa zoznámila s Američanom, ktorý sa neskôr stal jej druhým manželom a pomohol celej rodine utiecť v apríli 1975 z vojnou spustošenej krajiny.

TASR/AP

​Linda Duneganová mala vtedy osem rokov. Rodina mala finančné problémy a veľa sa sťahovala - z Los Angeles na Havaj, Floridu, do Arizony a po celom východnom pobreží. Začiatkom 80. rokov sa matka s nevlastným otcom rozviedli.

Priatelia matku povzbudzovali, aby sa presťahovala na Aljašku, kde by si podľa nich mohla zarobiť slušné peniaze ako čašníčka v niektorom z barov plnom zamestnancov z ropného priemyslu.

V Anchorage, najväčšom aljašskom meste však rýchlo zistila, že viac peňazí sa dá zarobiť tancovaním v trochu iných baroch. Ako dieťa sa Linda Duneganová utiekala k literatúre a čítala jednu knihu denne.

Usilovne študovala, dostala sa na vysokú školu a získala doktorát. Takmer tri desaťročia slúžila v armáde a medzitým sa zoznámila a vydala za Garryho Dunegana, prístavného robotníka, s ktorým spoločne vybudovali svoje realitné impérium.

Neuveriteľná obnova

Jej cesta oddanej kresťanky začala v detstve po presťahovaní sa do Ameriky, kedy sa jej ujala žena v jednom z kostolov, kam Lindina rodina chodila len kvôli jedlu zadarmo. "Bola som špinavá, neupravená a ona ma vzala do obchodného domu Sears a kúpila mi troje šaty," spomína Duneganová. "A ja sa to teraz všetko snažím vrátiť."

Božie vnuknutie vidí aj pastor Kenny Menendez, ktorý hovorí, že ho k tejto úlohe povolal Boh, len vraj netušil, že sa pritom bude musieť prehrabávať pozostatkami striptízového klubu.

TASR/AP

​Keď do budúceho kostola prišiel prvýkrát, nefungovala elektrina a svetlo z mobilných telefónov upriamilo pozornosť na čierno-červený koberec, súkromné predvádzacie kabínky, tanečné tyče, pódium, veľké barové stoly a halloweenske dekorácie, ktoré tu zostali, keď klub ukončil činnosť.

"Pozeral som sa na to a hovoril som si: 'Áno, toto môže byť kostol'," spomína Menendez. "Len ho musíme upraviť." Teraz chodí na každú nedeľnú bohoslužbu priemerne 45 ľudí, čo je slušná účasť vzhľadom na to, že jeho kostol súperí o priazeň veriacich zhruba s tromi desiatkami ďalších baptistických svätostánkov v Anchorage.

Dúfa tiež, že jeho kostol, ktorý stojí medzi obchodom s marihuanou, sexshopom a zašlým motelom, pomôže zlepšiť stav štvrti. "Dúfame, že je to prvý lúč svetla, ktorý sem preniká," povedal pastor, ktorého kostol oslávi v októbri prvé výročie existencie.

01 - Modified: 2018-09-10 09:29:34 - Feat.: 0 - Title: Rapídna premena pred a po: Otvorili newyorskú stanicu metra zničenú pri útoku z 11. septembra 02 - Modified: 2020-05-25 14:27:59 - Feat.: 0 - Title: Radikálna premena bratislavského bytu: Priznaný železobetón sa stal akcentom bytu 03 - Modified: 2020-06-22 07:35:10 - Feat.: 0 - Title: Premena povojnového bytu: Architekti obrátili priestor naruby 04 - Modified: 2020-07-10 13:57:54 - Feat.: 0 - Title: Turecký súd rozhodol, že Hagia Sofia sa môže premeniť na mešitu
01 - Modified: 2024-04-11 10:17:04 - Feat.: - Title: Zo schátranej budovy moderné kultúrne centrum. V Šahách zrekonštruujú starú polikliniku, ktorá zíva prázdnotou 02 - Modified: 2024-04-03 14:20:57 - Feat.: - Title: Čaká vás rekonštrukcia bývania? Prezradíme vám, ako ušetriť čo najviac 03 - Modified: 2024-03-21 13:02:29 - Feat.: - Title: Diaľničiari zrekonštruujú povrch vozovky diaľnice D2 za takmer dva milióny eur. Práce začnú v sobotu 04 - Modified: 2024-03-18 23:00:00 - Feat.: - Title: Rekonštrukcia Zastupiteľského úradu SR v Británii: Obnovu tejto slovenskej ikony ocenil Londýn 05 - Modified: 2024-03-13 11:37:52 - Feat.: - Title: Splnený sen na dvadsiatich "štvorcoch": Do garsónky sa vošla kuchyňa, dokonca aj poschodie na spanie
menuLevel = 2, menuRoute = style/dizajn, menuAlias = dizajn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 07:55