StoryEditor

Slovák, čo dobyl Dublin aj Londýn. Kvetovými kreáciami

01.01.2016, 23:00

Ako -násťročný pracoval pre slovenský parlament či prezidenta, v dvadsiatke to dotiahol k princovi Charlesovi a v tridsiatke k hollywoodskym hviezdam. Reč je Palovi Onderovi, pravdepodobne najúspešnejšom Slovákovi, ktorý sa kedy vo svete presadil... vďaka kvetom.




Tvrdí o sebe, že ho všetko rýchlo omrzí a že sa nikdy v živote nebál prehry. A v jeho prípade to možno čítať ako svojrázny návod na úspech. Palo Onder má iba 32 rokov, no už teraz tvrdí, že dosiahol levely, o akých sa mu ani nesnívalo. Na druhej strane, komu by už len napadlo fantazírovať o tom, že raz bude viazať kvety pre Bona či Eltona Johna?

Stať sa floristom
Nuž áno – na svete asi nie je veľa chlapcov, ktorí už ako ôsmaci túžia zasvätiť život floristike. Ani Palo Onder (vtedy ešte Pavol, značku Palo Onder si buduje až posledné roky - pozn. red) nebol jedným z nich. „Chcel som študovať herectvo,“ smeje sa, no vzápätí dodáva, že už odmala inklinoval k aranžovaniu interiérov či móde.



Na Strednej odbornej škole v Rakoviciach zameranej na floristiku skončí v podstate náhodou, no keď hneď v prvom ročníku uspeje na súťaži v aranžovaní (najmä vďaka svojej majsterke Eve Ferancovej, ako dodáva), rozpozná v kvetoch svoju osudovú lásku. A zároveň tým získa vstupenku do života, v ktorom prakticky nefiguruje škola. Presnejšie: klasické vyučovanie. Učitelia ho ako mimoriadny talent radšej zasväcujú do floristiky v praxi.

A Palov život tie „klasické“ koľaje ignoruje naďalej. Už krátko po škole získava miesto v jednom z najlepších slovenských kvetinárstiev a čoskoro viaže kytice napríklad aj pre Slovenskú národnú radu či kanceláriu prezidenta. Napriek slušne rozbehnutej kariére sa však už čoskoro rozhodne prehodiť výhybku. Lebo Bratislava je na jeho ambiciózne plány primalá. Rodáka z Piešťan totiž (opäť) láka film. Lebo aj táto brandža potrebuje špičkových kvetinárov.

Luxus ako v nemocnici
„Vycestoval som do Dublinu,“ opisuje Palo svoj životný zlom. Chvíľu sa tu predsa len vezie v tých „obvyklých“ koľajach: zamestná sa vo vegetariánskej reštaurácii, zarába si v hospici pre starých ľudí... No len čo sa dostatočne podučí angličtine, bez okolkov zašle životopis do najlepšej floristickej firmy celého Írska. „Veril som si. A nemal som čo stratiť,“ komentuje svoj krok lakonicky.

Odvaha sa mu vyplatí. Lukratívny „flek“ naozaj získa – a vzápätí sa ocitne vo floristickom raji. „Nikdy predtým ani potom som už nevidel tak špičkovo vybavenú kvetinársku firmu. Vyzerala ako nemocnica.“ Nedajte sa zmiasť, to je vraj presne to, čo dobrý kvetinár potrebuje: obrovský pracovný stôl, navyše s vlastným prívodom vody. K tomu treba prirátať automatickú umývačku gigantických váz, ktorá je vraj raritou dokonca aj v Londýne, mekke svetovej floristiky. Vo väčšine kvetinárstiev sú na túto činnosť vyčlenení osobitní pracovníci.

Samozrejme, Palo tu nevyrába kytice, ale atmosféru. Náplňou firmy, ktorú nevlastní nik menší ako vnučka vlastníka impéria Jurys Hotels Group, je aranžovať florálne výzdoby pre najexkluzívnejšie svadby, koncerty či párty celého Írska. Jedným z prvých Palových klientov je napríklad Bono z U2, mimochodom, milovník orchideí a bielych kvetov.
 


Nový HN magazín je každý piatok vložený v HN. Hľadajte Hospodárske noviny vo svojom stánku alebo nákupnom centre po celý víkend. Sledujte nás aj na Facebooku.



Kvety nie sú všetko
Na jeho rozľahlom stole sa postupne striedajú kvety pre írsku vládu, prezidenta, Barbru Streisand či majiteľov všetkých päťhviezdičkových hotelov v Dubline... A ako úprimne priznáva, bola to makačka. „Ročne sme firme vyrobili zisk milión eur. Traja floristi – vlastnými rukami. Viete si to predstaviť?“

Nuž áno, kvetinár naozaj nemôže byť len jemnocitný muž s hlavou plnou flóry. Keď sa Pala Ondera spýtame, čo z neho robí špičkového floristu, reaguje bez váhania: „Najmä rýchlosť. V tejto oblasti sa neustále objavuje veľa problémov – raz prídu nepoužiteľné kvety, potom zas žiadne – a ja ich dokážem flexibilne riešiť.“ K tomu treba pridať bezchybnú znalosť piatich cudzích jazykov, starostlivosť o seba a príjemný vzhľad. A pokračovať by sa vraj dalo ešte dlho a stále by to nebolo o kvetoch. „My floristi sme neustále medzi množstvom ľudí, a preto je dôležité, či medzi nich dokážeme vniesť pozitívnu atmosféru,“ vysvetľuje jeden zo základných motorov jeho succes story.

 

Nuda podľa protokolu
A tá sa ani náhodou neskončila v írskej metropole. Naopak – ako na rovinu priznáva – už onedlho sa tu začne nudiť. A tak po šiestich rokoch konečne zamieri na miesto, o ktorom sníva celú (hoci stále nie dlhú) kariéru: do Londýna. A hoci to pár týždňov vyzerá, že kvetinovým bohom na chvíľu zišiel z očí, už čoskoro zakotví na mieste, ktoré presne zapadne do jeho predošlej dráhy: Moyses Stevens – najstaršie kvetinárstvo sveta. Ak by ste však za týmto úspechom hľadali nejakú „storku“, sklameme vás. Vstupenkou do 140-ročnej židovskej firmy sa mu opäť stane iba to staré známe curicullum vitae.

To, čo nasleduje odvtedy, zhrnie Palo do troch lakonických slov: zákazka za zákazkou. S tými najzvučnejšími menami na druhej strane: princ Charles, sieť hotelov Hilton, Gucci, Kenzo, Elton John, Adele, grécka princezná či Rob Marshall, režisér Pirátov z Karibiku. Áno, je to tak: rodákovi z Piešťan sa skutočne splní sen a dostane sa na jeden pľac s hviezdami ako je Brad Pitt, Johnny Depp, Penelope Cruz či Meryl Streep.

Žiadne veľké nadšenie však z jeho slov nečakajte. Pre Pala sú oveľa typickejšie vyjadrenia typu: „Poviem vám na rovinu: pracovať pre princa Charlesa je v skutočnosti nuda. Stále to isté, stále podľa protokolu.“

Flowers forever
Film už totiž dávno nie je jeho snom. V súčasnosti pracuje ako florista freelancer, teda vlastne kvetinár na voľnej nohe a po nociach si kreslí vlastné návrhy. Lebo to je to, čo ho fascinuje momentálne: artistná floristika. „Vytváram kvetinové návrhy pre módne fotografie,“ vysvetľuje bližšie. Na konte má napríklad už jednu exkluzívnu spoluprácu s Vogue.
Do štyridsiatky by si vraj ešte rád otvoril vlastnú floristickú firmu a presadil sa v New Yorku, a potom má v pláne pustiť sa do vydávania vlastných kníh. Nie o celebritách či úspechu, ale o floristike. Lebo kým hviezdy sa menia, kvety zostávajú. 


01 - Modified: 2007-12-20 05:34:00 - Feat.: 0 - Title: Micheľ bude pískať na ME 2008
01 - Modified: 2022-04-29 13:14:56 - Feat.: - Title: Utiekol pred ruskými tankmi, pracoval s Rolling Stones či Beyoncé. Rodák z Humenného Vlado Meller si splnil sen 02 - Modified: 2022-04-04 20:24:38 - Feat.: - Title: Bez televízie, no s high-tech kuchyňou. Architekti na 55 metroch štvorcových vytvorili plnohodnotné bývanie pre rodinu 03 - Modified: 2022-01-28 05:25:28 - Feat.: - Title: Skutočné príbehy: Dobre zarábajú, sú mladí a úspešní. Neuniká im však v živote niečo? 04 - Modified: 2021-05-18 20:21:39 - Feat.: - Title: Americký prezident Franklin Delano Roosevelt: Prekonal obrnu, no víťazstva sa nedožil 05 - Modified: 2021-05-17 14:50:49 - Feat.: - Title: Novodobí kreslení hrdinovia: Prečo Spiderman nahradil Mickeyho Mousa?
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 16:35