StoryEditor

Pozrite sa, ako by mohol vyzerať známy podchod v Bratislave

25.06.2013, 00:00
Autor:
stlstl
Návrh pochádza z ceruzky Dariny Némethovej a vznikol v uplynulom akademickom roku.

Podchod Zochova je dôležitým bodom mesta Bratislava. Je to uzol liniek mestskej hromadnej dopravy, prestupná zastávka a jedna z hlavných zastávok pre návštevníkov. Je situovaný blízko Starého mesta a vedie od neho aj pešia trasa k bratislavskému hradu. Preto je jednak miestom každodenného pravidelného pohybu domáceho obyvateľstva, ako aj miestom častého výskytu turistov. Ľudia sú tu nútení prechádzať podchodom, či už pri prestupe na inú linku MHD alebo pri normálnom pešom pohybe po výstupe z autobusu alebo pred nástupom do neho.

Pred nedávnom sa konala jeho "revitalizácia" vo forme zasprejovania stien ponurými sivými výjavmi z bratislavskej panorámy. "Grafitti" sú v poslednej dobe v hlavnom meste najpoužívanejším riešením problému verejného priestoru. Veď prečo by sa malo na tak frekventovanom mieste objaviť niečo trvácne reprezentatívne a hlavne užitočné - to by bolo trochu mimo slovenskú realitu.




Na Fakulte architektúry STU vznikol návrh, ako by mohol podchod na Zochovej vyzerať, zároveň plniť informačnú funkciu a odstrániť jedno z odpudivých miest v Bratislave. Pochádza z ceruzky Dariny Némethovej a vznikol v uplynulom akademickom roku pod vedením doc. akad. soch. Gabriely Gáspárovej-Illéšovej.




Hlavným motívom je plán starého mesta s vyznačením orientačných a významných bodov, nadväzujú mestské časti a podlahu pretína symbolický Dunaj. Ide o hru materiálov a svetla, intervenciu, ktorá by z podchodu spravila miesto z ktorého sa nasnažíte čo najrýchlejšie uniknúť. Páči sa vám?








Pripravené v spolupráci s:

menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
28. apríl 2024 16:00