StoryEditor

Niekto to rád čiernobiele. Aj vo svojom byte

25.01.2013, 23:00
Autor:
stlstl
Pozrite sa, ako dizajnérka upravila spálňu klienta v čiernobielych odtieňoch na veľmi útulnú.

V bytoch často bojujeme s centimetrami. Niekedy sa ale stane, že je priestor izby viac ako veľkorysý. To je aj prípad spálne, ktorá bola upravovaná na žiadosť klienta. Má viac ako tridsaťpäť metrov štvorcových. Snažili sme sa preto o jej naprojektovanie tak, aby nepôsobila neútulne.





Zadanie

Požiadavka majiteľov bola na veľkorysý úložný priestor. Nechceli sme do spálne osadiť klasickú skriňu s posuvnými dvermi. Naprojektovali sme preto zostavu, ktorá má vo vnútri niekoľko sekcií - od krátkeho vešania, cez dlhé vešanie a samozrejme i police - ale zvonku pôsobí kompaktne Zmestila sa aj obrazovka TV prijímača. Aby skriňa nepôsobila príliš ťažkopádne, navrhli sme aj otvorené police. Majú skôr okrasnú, ako úžitkovú úlohu.





Úchytky sme nepoužili žiadne - skriňa je vybavená tzv.push systémom. Dvere sa otvoria a zatvoria jemným zatlačením. Posteľ má atypické záhlavie. Bude vyrobené z rovnakého materiálu ako posteľ a nočné stolíky. Farebne je zladené s tapetou.

Farby a doplnky
V prípade tejto spálne ide o klasickú farebnosť, ktorá sa však v spálni ocitá v našich zemepisných šírkach skôr výnimočne.





Klienti zvyknú mať obavy, že to bude pôsobiť chladným dojmom. Použili sme odtiene šedej - od tmavej po bledú v kombinácii s bielou. Tapeta určila výraz celej izby - je od renomovanej dizajnérky Zaha Hadid. Okrem centrálnej skrine sa do izby vmestila i veľká komoda nad ktorou je umiestnené zrkadlo. Zrkadlo je tiež predmetom častých sporov - či ho do spálne dať, alebo nie. Ak sa ale umiestni v rozumnej výške, nemôže byť rušivým elementom.





Doplnky v spálni sú jemné, luster s odleskom krištáľu. Keďže majú okná kvalitné vonkajšie rolety, na okná príde iba jemné tienenie z hodvábu vo forme japonských stien.





Dizajn a foto: Jasna Opavská
Autorka pracuje v spoločnosti JASNA DESIGN, s.r.o

menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 12:06