StoryEditor

Vpredu biznis, vzadu párty: Účes "na Jágra" je späť

29.04.2021, 17:00
Zostrih ľuďom v skorších dobách pomáhal udržať krk v teple a suchu.

Môžete ho milovať, alebo nenávidieť, je však ťažké naň nemať názor. Máloktorý účes zažil počas svojej kariéry toľko kontroverzií, ako takzvaný mullet. Aj keď bol na výslní predovšetkým v 80. a 90. rokoch minulého storočia, teraz zažíva nečakaný vzostup.

Po stranách a na temene sú vlasy krátke, vzadu dosahujú až na ramená či na chrbát. Účes si väčšina z nás automaticky spája s hviezdnym hokejistom Jaromírom Jágrom či britským spevákom Davidom Bowiem.

TASR/AP

​Pojem "mullet" však vznikol až v roku 1994 vďaka piesni "Mullet head" od hip-hopovej kapely Beastie Boys a história tohto účesu siaha ešte oveľa ďalej.

Účes Hunov

Podľa webu History siaha až do 8. storočia pred naším letopočtom, kedy sa objavil v epose Ilias gréckeho básnika Homéra. Ten opísal skupinu kopijníkov, ktorí nosia "vlasy vpredu ostrihané, vzadu dlhé".

Podľa Alana Hendersona, autora knihy Mullet Madness, tento zostrih ľuďom v skorších dobách pomáhal udržať krk v teple a suchu. Súčasne sa na krátke vlasy lepšie nasadzovala helma, čo ocenili predovšetkým bojovníci. Pre protivníkov bolo totiž ťažšie chytiť ich za vlasy.

V antickom Ríme podobnú verziu tohto účesu, takzvaný "účes Hunov", nosili skupiny mladých a bohatých chuligánov. Tí sa štylizovali do pozície nepriateľov Ríma a obťažovali občanov.

Lekcia skromnosti

V 18. storočí sa pre podobný účes rozhodol jeden zo zakladateľov USA - Benjamin Franklin pri rokovaní s Francúzskom o diplomatickej podpore Ameriky v skorých dobách nového národa.

Rozhodol sa francúzsky dvor šokovať svojimi jednoduchými a nenapudrovanými vlasmi, aj napriek tomu, že práve noblesné a vyčesané parochne dokazovali v tej dobe sociálny status.

Na stretnutie s kráľom dorazil v jednoduchom hnedom obleku, oproti očakávanému hodvábu ovenčenému medailami, čím sa snažil prezentovať skromnosť a rovnosť.

Od Bowieho po Streepovú

Zlatá éra nastala v 70. rokoch, keď zo žiarivo oranžového mulletu vytvoril ikonický účes pre ďalšie dekády britský hudobný génius David Bowie, konkrétne jeho alter ego Ziggy Stardust. Účes bol súčasťou jeho radikálneho štýlu, ktorý kombinoval tradične mužské a ženské prvky.

Prvýkrát sa v ňom ukázal v roku 1972 a rozpútal tým búrku. Vzhľad si následne osvojili známi rockeri aj herci, ako Paul McCartney či spevák Guns N 'Roses. Tento účes potom dominoval nasledujúcom dekádam.

V 80. rokoch ho nosila hviezda Pomády John Travolta, v roku 1983 v ňom vo filme Silkwoodová zažiarila aj Meryl Streepová. Na začiatku svojej kariéry mala podobný účes aj americká komička Ellen DeGeneresová, keď vystúpila v šou Johnnyho Carsona.

Mullet však nezostal v minulom tisícročí, sláva ho sprevádzala aj po jeho prelome. Dokazuje to napríklad herečka Scarlett Johanssonová, ktorá jeho strapatú verziu nosila v roku 2003, či anglický futbalista David Beckham, ktorý sa v ňom ukázal v roku 2005.

Účes sa dočkal slávy aj v česko-slovenskom prostredí. Hokejová legenda Jaromír Jágr ho preslávil do takej miery, že sa tento štýl spojil s označením "účes na Jágra". Nosil ho aj hudobník Ondřej Hejma, spevák Petr Kotvald, europoslanec Jan Keller či politik Jiří Dolejš.

Veľký návrat

A ako je na tom dnes? Už v ňom nevynikajú len muži, ale predovšetkým ženy. Na scéne sa objavil približne pred rokom, keď sa k nemu začali uchyľovať svetové celebrity aj K-popové kapely.

S účesom sa v minulých rokoch ukázali popové ikony ako speváčky Miley Cyrusová, Billie Eilishová či Kesha, hviezda série Twilight Kristen Stewartová, spevák Troy Sivan či herečka Zendaya, známa predovšetkým zo seriálu Euphoria.

TASR/AP

Magazín i-D dokonca minulý rok vyhlásil "rokom mulletu". Toto označenie zvolil kvôli pandémii koronavírusu, ktorá uzavrela kaderníctva a viedla mnoho ľudí k domácim experimentom, často inšpirovaných populárnou sociálnou sieťou TikTok.

Podľa portálu Evening Standard stúpol počet prípadov Britov, ktorí si počas lockdownu hľadali na internete návod ako sa ostrihať na štýl mullet, až o 124 percent.

Na prelome roka sa k trendu pridala barbadoská kráska Rihanna, ktorá je svojou obľubou pre mullet známa, prvýkrát strihu podľahla v roku 2013. Minulý rok zvolila pre módnu prehliadku svojej značky Savage x Fenty rovnaký účes aj pre svoje modelky, vrátane Cary Delevingneovej a Raisy Flowersovej.

Na začiatku tohto roka sa ukázala v trošku dlhšej verzii tohto účesu.

01 - Modified: 2020-09-04 10:44:46 - Feat.: 0 - Title: Čo o nás prezradí minulosť. Predkovia určujú našu povahu aj zdravie 02 - Modified: 2020-11-06 11:32:22 - Feat.: 0 - Title: (Ne)známe retro: Tieto vychytávky boli pýchou domácností. Viete na čo slúžili ? 03 - Modified: 2021-04-15 17:37:57 - Feat.: 0 - Title: Ak zariaďujete kuchyňu, opatrne. Nepodľahnite trendom a držte sa týchto tipov
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 02 - Modified: 2024-04-13 10:30:00 - Feat.: - Title: Prečo vlastne hovoríme, že niečo je OK? Pozreli sme sa na históriu výrazu, ktorý používame každý deň aspoň raz 03 - Modified: 2024-04-10 09:34:39 - Feat.: - Title: Opel znovuzrodil ikonický model Frontera. Výroba bude na Slovensku, na off-road však zabudnite 04 - Modified: 2024-04-10 09:03:57 - Feat.: - Title: Minulosť a budúcnosť ľanu a konopy: Látky, ktoré nevyšli z módy od praveku 05 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi
menuLevel = 2, menuRoute = style/dizajn, menuAlias = dizajn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 10:31